Εστάλη η εγκύκλιος του ΙΚΑ, για το εμβολιασμό γυναικών έως 26 ετών, με το εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Η εγκύκλιος, που υπογράφεται από τον υποδιοικητή κ. Δημήτρη Κυρζόπουλο, προβλέπει επέκταση του ορίου ηλικίας εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε προχθές η υπουργός Απασχόλησης κ.

Φάνη Πάλη Πετραλιά.

Αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:

‘Σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (H.P.V.) σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα: Το ΙΚΑ χορηγεί το εμβόλιο κατά του H.P.V. στις ασφαλισμένες ηλικίας από 12 έως και 15 ετών, αλλά και σε ασφαλισμένες ηλικίας από 15 έως και 26 ετών εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία (χωρίς να διασφαλίζεται η προφύλαξή τους εάν ήδη έχουν μολυνθεί από τύπο του ιού που περιέχεται στο εμβόλιο).

Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια κατά του H.P.V., το διδύναμο και το τετραδύναμο. Το δοσολογικό σχήμα και για τα δύο εμβόλια περιλαμβάνει 3 δόσεις:

• Διδύναμο 0 - 1 - 6 μήνες

• Τετραδύναμο 0 - 2 - 6 μήνες

Εάν απαιτείται ένα εναλλακτικό σχήμα εμβολιασμού, η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον ένα μήνα μετά την πρώτη δόση και η τρίτη δόση πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 3 μήνες από την δεύτερη δόση. Και οι τρεις δόσεις πρέπει να δίνονται μέσα σε περίοδο 1 έτους.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ο γιατρός μπορεί να συνεχίσει τον εμβολιασμό, χωρίς να χάνονται οι προηγούμενες δόσεις.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας ανοσογονικότητας ή αποτελεσματικότητας που να υποστηρίζουν την εναλλαγή μεταξύ διδύναμου και τετραδύναμου.

Ραντεβού

Οι ασφαλισμένες ηλικίας 12 έως και 18 ετών θα προσέρχονται για εμβολιασμό, κατόπιν ραντεβού (184), στους Σταθμούς Προστασίας Μάνας Παιδιού & Εφήβου (Σ.Π.Μ.Π. & Ε). Οι ασφαλισμένες άνω των 18 ετών, θα παραπέμπονται στους Γυναικολόγους Ιατρούς της Μονάδας Υγείας και η διενέργεια του εμβολιασμού θα γίνεται στην ενεσοθεραπεία.

Στις Μονάδες Υγείας όπου δεν λειτουργεί Σ.Π.Μ.Π. & Ε. οι ασφαλισμένες θα προσέρχονται για εμβολιασμό με τη διαδικασία του ασφαλισμένου σε:

- παιδίατρο ή γυναικολόγο του ΙΚΑ για τις ηλικίες μέχρι και 18 ετών, και

- γυναικολόγο του ΙΚΑ για τις ηλικίες άνω των 18 έως και 26 ετών.

Η παραπομπή για εμβολιασμό θα γίνεται, από τις παραπάνω ειδικότητες Ιατρών, με την ένδειξη ‘εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων’, όταν πρόκειται για την πρώτη δόση του εμβολίου. Η χορήγηση και των τριών δόσεων του εμβολίου θα αναγράφεται υποχρεωτικά στο βιβλιάριο υγείας Ι.Κ.Α.

αλλά και στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού (όπου υπάρχει).

Προϋπόθεση έναρξης του εμβολιασμού κατά του H.P.V., για τις ασφαλισμένες που έχουν γενετήσιες σχέσεις, είναι η προσκόμιση pap-test (του τελευταίου 12μηνου), υπογεγραμμένο από κυτταρολόγο ιατρό, όπου δεν θα υπάρχει διαγνωσμένη δυσπλασία τραχήλου μήτρας.

Επισημαίνεται προς όλους η αναγκαιότητα και σημαντικότητα συνέχισης και εντατικοποίησης της διενέργειας pap-test στις ασφαλισμένες ανά έτος και μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Τέλος, υπενθυμίζουμε την ανελλιπή συμπλήρωση του επισυναπτόμενου στατιστικού δελτίου και την αποστολή του στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, ανά 15-ήμερο κατόπιν υπογραφής του παραπέμποντος ιατρού και του ελεγκτή του ΙΚΑ’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις