Από τα νοσοκομεία θα χορηγούνται πλέον τα φάρμακα κατά της γρίπης.

Η απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια ευρείας συντονιστικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, από τον γενικό γραμματέα κ. Αριστείδη Καλογερόπουλο – Στράτη.

Στη σύσκεψης εξετάστηκε η διακίνηση και η διάθεση των αντι - ϊικών φαρμάκων και αποφασίστηκε η παροχή αυτών, να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, στη νοσοκομειακή τους τιμή και κατόπιν ειδικής συνταγής γιατρού, που θα αναφέρει το όνομα του λήπτη.

Παράλληλα εκτιμήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των στρατηγικών αποθεμάτων των αντι-ϊικών φαρμάκων στην επόμενη περίοδο έως 10%. Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση του προσωπικού του Κέντρου Επαφής (Call Center), καθώς και η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα προωθηθούν στα αεροϋγειονομεία και τις πύλες εισόδου της χώρας.

Παράλληλα αποφασίστηκε, να εφοδιαστούν άμεσα με θερμικούς σαρωτές όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.

Στη Σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) καθηγητής κ. Κυριάκος Στριγγάρης, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Παναγιώτης Ευσταθίου, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ.

Γιάννης Πιερρουτσάκος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Παναγιώτης Μπράτσος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.

Δημήτρης Βαγιωνάς, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι.