Το πρώτο κρούσμα του νέου ιού της γρίπης Α (Η1Ν1), επιβεβαιώθηκε στο βράδυ της Δευτέρας και στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν 19χρονο Έλληνα, ο οποίος σπουδάζει μουσική στις ΗΠΑ. Ο 19χρονος επέστρεψε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, όπου διαμένουν οι δικοί του, για διακοπές και από το απόγευμα της Κυριακής άρχισε να έχει συμπτώματα ’γριπώδους συνδροιμής’.

Από το πρωί της Δευτέρας, υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες επιβεβαιώσαν ότι φέρει τον ιό. Νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου ’Σισμανόγλειο’. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και πως ο νεαρός εμφανίζει πολύ ήπια συμπτώματα γρίπης.

Ο υπουργός Υγείας κ.. Δημήτρης Αβραμόπουλος επιστρέφει εσπευσμένα από τη Γενεύη, όπου διεξάγεται η 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το πρωί της Τρίτης, θα προεδρεύσει σύσκεψης, η οποία θα γίνει στο υπουργείο Υγείας, με θέμα τη γρίπη.

Το απόγευμα της Δευτέρας και ενώ το κρούσμα θεωρούταν ακόμη ’πιθανό’, ο κ. Αβραμόπουλος είχε δηλώσει τα εξής από τη Γενεύη:

‘Ευρισκόμενος στη Γενεύη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενημερώθηκα πριν από λίγα λεπτά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ότι στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ εξετάζεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να επαληθευτεί με τον δεύτερο έλεγχο, ο εντοπισμός στη χώρα μας του πρώτου κρούσματος του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1.

Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θεώρησα σκόπιμο, ότι μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας για το ζήτημα αυτό και δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες, θα βρίσκομαι σε συναντήσεις με ξένους ομολόγους μου και με τους υπευθύνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να προβώ στην προκαταρκτική αυτή ενημέρωσή σας, κάτι που επαναλαμβάνω, ότι μένει να επιβεβαιωθεί.

Έτυχε η καταρχήν αυτή πληροφορία, να μας δοθεί τη στιγμή που η Παγκόσμια Κοινότητα με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ εξετάζει το παγκόσμιας σημασίας αυτό ζήτημα.

Θέλω να διαβεβαιώσω, ότι όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και κανένας απολύτως φόβος υπάρχει για τη δημόσια υγεία των πολιτών μας.

Και βέβαια, να ευχηθούμε να μην επαληθευτεί το ύποπτο αυτό κρούσμα’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο