Του Δημήτρη Καραγιώργου

Εντείνονται τα μέτρα πρόληψης για τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1). Το υπουργείο Υγείας προσθέτει στα νοσοκομεία ετοιμότητας (εκτός από τα ‘Σισμανόγλειο’, ‘Σωτηρία’ και ΑΧΕΠΑ) και τα νοσοκομεία Παίδων ‘Αγία Σοφία’, ‘Έλενα’ και Πανεπιστημιακό Κρήτης.

Αν υπάρξουν περισσότερα κρούσματα, θα ενταχθούν στην επιφυλακή και τα νοσοκομεία Ρόδου, Αλεξανδρούπολης, Πάτρας, Κέρκυρας και Λάρισας. Μαζί με τα μέτρα, εντείνεται και η ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν σημαντικά από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν 200 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν τις ειδικές μονάδες αρνητικής πίεσης των νοσοκομείων. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη σε σχέση με την υγεία τους.

Στο μεταξύ, ο 19χρονος φοιτητής, νοσηλεύεται σε πολύ καλή κατάσταση στη μονάδα αρνητικής πίεσης του ‘Σισμανόγλειου’ νοσοκομείου. Παραμένει εκεί για καθαρά προληπτικούς λόγους και η παρακολούθησή του θα ολοκληρωθεί σε επτά μέρες.

Οι πρώτες εξετάσεις που έγιναν στο περιβάλλον του, δεν έδειξαν να υπάρχει κάποιο ‘ύποπτο’ σημάδι. Σε εξετάσεις αναμένεται να υποβληθούν 16 συνολικά άνθρωποι, από τους οποίους κάποιοι ήταν συνεπιβάτες του στην πτήση από τις ΗΠΑ.

Ο 19χρονος αποτελεί το πρώτο κρούσμα του νέου ιού της γρίπης Α (Η1Ν1) στην Ελλάδα, το οποίο επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Σπουδάζει μουσική στις ΗΠΑ, απ΄ όπου επέστρεψε το περασμένο Σάββατο. Το απόγευμα της Κυριακής άρχισε να έχει συμπτώματα 'γριπώδους συνδρομής'.

Από το πρωί της Δευτέρας, υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι φέρει τον ιό.

Οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα υγιεινής, να πλένουν καλά τα χέρια τους αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ