Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 28 Μαίου και στη χώρα μας ολική αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών με Ρομποτική Χειρουργική. Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση έγινε σε μια γυναίκα με όγκο ωοθήκης στην Κλινική 'Λευκός Σταυρός Αθηνών'.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε σε 1 ώρα και 40 λεπτά από την ομάδα του Χειρουργού, Γυναικολόγου- Ειδικού στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Γυναικολογική Ογκολογία κου Γεωργίου Χείλαρη σε συνεργασία με τον Χειρουργό Γυναικολόγο κο Θωμά Τσούμπη.

Μετά το πέρας της επέμβασης η ασθενής ανάρρωσε άμεσα και εντός ενός μόλις εικοσιτετραώρου, εξήλθε της Κλινικής.

Η Ρομποτική Χειρουργική ή πιο σωστά η Ρομποτικά υποβοηθούμενη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, είναι η μετεξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, η οποία εφαρμόζεται εδώ και δυο δεκαετίες περίπου σε όλο τον κόσμο. Στη Ρομποτική Χειρουργική όπως και στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική η επέμβαση γίνεται διαμέσου μικρών οπών στο πρόσθιο τοίχωμα της κοιλιάς με τη διαφορά ότι στη Ρομποτικά υποβοηθούμενη Λαπαροσκοπική Χειρουργική τα εργαλεία τα οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο χειρουργός, κινούνται με τη χρήση ενός ρομπότ με πολλαπλούς βραχίονες.

Η επέμβαση αυτή που είναι από τις πρώτες στο είδος της στη χώρα μας εφαρμόζεται εδώ και περίπου μια δεκαετία στις ΗΠΑ. Η ανάρρωση είναι ταχύτατη καθώς ο ασθενής μέσα σε ένα 24ωρο συνήθως παίρνει εξιτήριο από το Νοσοκομείο.

Ασθενείς που θεωρούνται κατάλληλοι υποψήφιοι για Ρομποτική Χειρουργική είναι όλοι οι ασθενείς που είναι υποψήφιοι για Λαπαροσκοπική Χειρουργική εν γένει.

Μεγάλη σημασία στην επιτυχία της επέμβασης θεωρείται η εμπειρία του Χειρουργού και η σωστή οργάνωση του χειρουργείου για την επιτέλεση τέτοιων επεμβάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ομάδα του κ. Γεώργιου Χείλαρη πραγματοποιεί Ρομποτικές επεμβάσεις από το 2002 στις ΗΠΑ, ενώ στη χώρα μας, από το 2004, έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες Γυναικολογικές-Ογκολογικές Επεμβάσεις, αποκλειστικά με Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας