Ανεξέλεγκτος είναι πια ο ιός της νέας γρίπης Α (Η1Ν1). Τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν πέντε σε λιγότερο από μισό εικοσιτετράωρο!

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός μεταδίδεται εύκολα, καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν αντισώματα να τον αντιμετωπίσουν. Εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, όσο ο ιός δεν μεταλλάσσεται και εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα.

Ο υπουργός Υγείας συγκάλεσε για τη Δευτέρα την Εθνική Επιτροπή Πανδημίας της Γρίπης, ενώ ανακοίνωσε την Παρασκευή σειρά μέτρων, στο πλαίσιο αναβάθμισης του συναγερμού, που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Στα νοσοκομεία αναφοράς, προστίθενται και τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Λάρισας, Πάτρας, Ρόδου και το 'Αττικόν'.
  • Στα εργαστήρια αναφοράς, προστίθεται και το μικροβιολογικό εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
  • Τα στρατηγικά αποθέματα αντι-ιϊκών φαρμάκων αυξάνονται, προκειμένου να καλύπτουν πάνω από το 20% του πληθυσμού.
  • Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες παραγγελίας του νέου εμβολίου για τη γρίπη Α (Η1Ν1), με στόχο να καλυφθεί το 35% του πληθυσμού.
  • Τις επόμενες μέρες, θα λειτουργήσει στο ΚΕΕΛΠΝΟ Κέντρο Επαφής του κοινού, με τετραψήφιο αριθμό κλήσης.

Στο μεταξύ, ήπια συμπτώματα έχουν τα τελευταία τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης. Ανιχνεύτηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και αφορούν γυναίκα ηλικίας 33 ετών Ιταλίδα υπήκοο, η οποία ήρθε από το Kansas, νεαρή γυναίκα ηλικίας 18 ετών Αμερικανίδα υπήκοο, η οποία ήρθε από το Kansas, σε άνδρα ηλικίας 46 ετών Αμερικανό υπήκοο, ο οποίος επίσης ήρθε από το Kansas και σε Αμερικανίδα υπήκοο, ηλικίας 15 ετών η οποία ήρθε από την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Μέχρι την Παρασκευή, τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε δώδεκα. Όλοι οι ασθενείς τελούν κάτω από ιατρικό έλεγχο και ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα