Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), αναμένουν το επόμενο διάστημα οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας. Το επόμενο τρίμηνο, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 33% τα κρούσματα, ενώ τα επιστημονικά σενάρια δείχνουν ότι μπορεί να προσβληθεί από τον ιό έως και το 54% του πληθυσμού.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να σημειωθούν και θάνατοι από τη γρίπη: ‘Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό’, σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αύξηση της δευτερογενούς μετάδοσης (σε Έλληνες από ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό), σηματοδοτεί την έναρξη μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται ήδη από Έλληνα σε Έλληνα.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης, ο οποίος θα πραγματοποιείται στις ηλικίες έως 30 ετών και από 60 ετών και πάνω.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος τόνισε ότι το εμβόλιο δεν θα διατίθεται από τα φαρμακεία. Ο εμβολιασμός – είπε – θα πραγματοποιείται σε σχολεία και σε άλλους δημόσιους χώρους, οι οποίοι προβλέπονται στο σχετικό σχέδιο δράσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα