Το 1ο Ιατρείο Γρίπης, που λειτουργεί από σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Πρωτοβάθμιου Δικτύου αντιμετώπισης της νέας γρίπης Α/Η1Ν1ν, στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο/Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου του Δήμου Αθηναίων, επισκέφθηκαν το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μέχρι το τέλος του μήνα, στο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για τη νέα γρίπη, θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα 6 Δημοτικά ιατρεία του Δήμου της Αθήνας, ένα σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι ‘μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε συνολικά επτά - και στα επτά Δημοτικά Διαμερίσματα - με σκοπό να ανακουφίσουμε τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, όταν θα έρθει το πρόβλημα σε μεγαλύτερη ένταση, αλλά και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πολίτες.

Αυτά τα ιατρεία μαζί με τις είκοσι Λέσχες Φιλίας κατ’ αρχήν, θα μετατραπούν σε κέντρα εμβολιασμού, αν και εφόσον προκύψει το πρόβλημα’.

Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι Έλληνες πολίτες ‘θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ήσυχοι. Να παίρνουν τα ατομικά μέτρα προστασίας, γιατί η ατομική ευθύνη είναι σημαντική στη συλλογική αυτή προσπάθεια. Και να γνωρίζουν, ότι η πολιτεία επαγρυπνεί, έχει σωστά σχεδιάσει, έχει κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς και όλο το σύστημα υγείας.

Και είμαι βέβαιος, ότι θα είμαστε από τις χώρες, που θα ξεπεράσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα, αυτήν την πανδημία με τις λιγότερο δυνατόν επιπτώσεις.’

Ώρες λειτουργίας 1ου Ιατρείου Γρίπης – Εξέταση

Το Ιατρείο Γρίπης πληροί όλες τις βασικές προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπονται από τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς.

Θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα χωρίς ραντεβού, στελεχωμένο με γενικό ιατρό, παιδίατρο, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Βρίσκεται στο ισόγειο του 1ου Δημοτικού Ιατρείου, (Σόλωνος 78), διαθέτει εξοπλισμό ατομικής προστασίας (αντλίες με αντισηπτικό διάλυμα, μάσκες, γάντια, προστατευτικές ποδιές μιας χρήσεως και ειδικά προστατευτικά γυαλιά) και αποτελείται από δύο ειδικά διαμορφωμένους, αυτόνομους χώρους όπου θα γίνεται η κλινική εξέταση των προσερχόμενων.

Η εξέταση περιλαμβάνει πλήρη κλινική εκτίμηση και ταχύ διαγνωστικό τεστ (rapid diagnostic test), για τη διάγνωση της γρίπης τύπου Α ή τύπου Β.

Σε δεύτερη φάση, στα ιατρεία καθώς και στις 20 Λέσχες Φιλίας του Δήμου της Αθήνας, θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νέας γρίπης.

Ο Δήμος Αθηναίων, συμπληρωματικά και συμβάλλοντας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στον Εθνικό Σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης Α/Η1Ν1ν, είναι σε συνεχή επαφή με τις Διευθύνσεις Υγείας Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΔΥΝΑ), το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), και έχει αναπτύξει μια σειρά δράσεων για την προστασία των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμος Αθηναίων:

  • Έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης το οποίο εντάχθηκε στον εθνικό σχεδιασμό.
  • Έχει εκδώσει οδηγίες ενημέρωσης για το προσωπικό του Δήμου.
  • Έχει μεταφράσει τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ σε όλες τις γλώσσες των μεταναστών και έχει οργανώσει ευρεία συγκέντρωση τον Ιούνιο του 2009 στο Γκάζι για ενημέρωση αυτών με παρουσίαση πολύγλωσση.
  • Συνεργάζεται με τις Εφημερίδες των μεταναστών και έχει δημοσιεύσει ενημερώσεις για τη γρίπη Α/Η1Ν1ν.
  • Έχει αναπτύξει ειδικό σχέδιο ενημέρωσης - αντιμετώπισης της νέας γρίπης για τους κατασκηνωτές στην Παιδική Κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα.
  • Έχει αναπτύξει ειδικό σχέδιο δράσης για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς όσον αφορά την πρόληψη της διασποράς της νέας γρίπης.
  • Μέσω του 9,84 και του Ξενόγλωσσου Τμήματος έχει ειδικές εκπομπές για συνεχή ενημέρωση των δημοτών για την εξέλιξη της νέας γρίπης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!