Του Δημήτρη Καραγιώργου

Σε δοκιμασία θα θέσει το σύστημα Υγείας, αλλά και τις σχέσεις των ανθρώπων, η επερχόμενη αύξηση κρουσμάτων νέας γρίπης. Οι ειδικοί αναμένουν ιδιαίτερη πίεση στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Σχετικές αναφορές έκαναν τη Δευτέρα οι ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την ‘Πανδημία της Νέας Γρίπης Α (H1N1) και τις Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας’, το οποίο πραγματοποιείται στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Το συνέδριο οργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) χαρακτηρίζεται από ευρεία και ταχεία εξάπλωση, και από ήπιες κλινικές εκδηλώσεις στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι στο επόμενο διάστημα θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών από νέα γρίπη.

Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση και όσων θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, η πιθανότητα του καθενός από εμάς να αρρωστήσει σοβαρά είναι μικρή, καθώς η αναλογία αυτών που νοσούν σοβαρά στο σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη είναι μικρή.

Το θεωρητικό ενδεχόμενο να αλλάξουν τα σημερινά χαρακτηριστικά του ιού και αυτός να γίνει πιο 'επιθετικός' είναι υπαρκτό, παρότι ο ιός έχει επιδείξει μια ιδιαίτερη σταθερότητα μέχρι τώρα.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της νέας γρίπης αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές πιέσεις στο σύστημα υγείας της χώρας και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Είναι ενδεχόμενον, επίσης, να υπάρξουν επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή συνολικότερα, την καθημερινότητα και την οικονομία, καθώς και να δοκιμαστούν κοινωνικές σχέσεις και κοινωνική συνοχή.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών της επιδημίας. Οι ειδικοί προσέγγισαν το σοβαρό αυτό θέμα από πολλές πλευρές.

Κάλυψαν παραμέτρους, όπως η μικροβιολογία και η επιδημιολογία της νέας γρίπης, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η νοσοκομειακή περίθαλψη, ο εμβολιασμός ομάδων του πληθυσμού με το εμβόλιο νέας γρίπης.

Την Τρίτη, θα συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα όπως οι ανάγκες των σχολείων, τα μέτρα στους χώρους εργασίας, ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η πρακτική εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες