Του Δημήτρη Καραγιώργου

Τεράστιο αναμένεται το κόστος της νέας γρίπης στην Ελλάδα, αν επιβεβαιωθούν τα ακραία επιδημιολογικά σενάρια.

Στην περίπτωση που προσβληθεί το 30% του πληθυσμού, το κόστος μπορεί να κυμανθεί από 1,4 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημαντικό είναι το κόστος και από την ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί επιπλέον 185 κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν την Τρίτη από τους καθηγητές κ.κ. Γιώργο Σαρόγλου και Νίκο Μανιαδάκη, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Νέα Γρίπη, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Μανιαδάκης επεσήμανε ότι στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο και νοσήσει το 30% του πληθυσμού, το 58% των ασθενών θα παραμείνουν στο σπίτι τους, το 41% θα απευθυνθούν σε γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας και το 2% θα νοσηλευτεί.

Από τους νοσηλευόμενους, το 10% - 15% θα είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η κορύφωση της νόσου αναμένεται να διαρκέσει 90 μέρες και στο διάστημα αυτό θα γίνονται 600 - 700 εισαγωγές ασθενών ημερησίως. Κάθε μέρα, θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 4.500 άνθρωποι με γρίπη και από αυτούς οι 1.500 - 3.500 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το κόστος νοσηλείας θα κυμανθεί από 95 έως 198 εκατομμύρια ευρώ και κάθε ασθενής θα κοστίζει 300 έως 500 ευρώ ημερησίως. Το κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας θα κυμανθεί από 1,4 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ.