Τις ευεργετικές επιδράσεις της κηπουρικής, ως εργοθεραπεία, θα γνωρίσουν οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, στο πλαίσιο των δωρεάν σεμιναρίων κηπουρικής μπαλκονιού που οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.).

Το 2ο σεμινάριο, που είναι η συνέχεια της επιτυχημένης ενέργειας της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. να οργανώσει φθινοπωρινά σεμινάρια κηπουρικής μπαλκονιού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο 2009, θα διεξαχθεί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και έχει ως κυρίως θέμα την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή περιποίηση των φυτών.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Ιουνίου με την υποστήριξη της Roche (Hellas) Α.Ε. και την ευγενική παραχώρηση των χώρων από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και για τις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να έχουν διάφορες μορφές εργοθεραπείας στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Το 2ο σεμινάριο ανοιξιάτικης-καλοκαιρινής κηπουρικής μπαλκονιού είναι έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

σε μια σειρά από εκδηλώσεις για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το 2ο σεμινάριο θα διεξαχθεί την Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010 στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, (Στάση Μετρό Κατεχάκη) με ώρα προσέλευσης τις 10.00 πμ.

Οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο μπορούν να δηλώσουν τη δωρεάν συμμετοχή τους με ένα απλό τηλεφώνημα στην ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. στο 210-8237302 (10:00-16:00π.μ.). Λόγω των ειδικών απαιτήσεων του σεμιναρίου, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα του σεμιναρίου, το οποίο θα έχει συνολικά δίωρη διάρκεια, οι ασθενείς θα ενημερωθούν από ειδικούς ρευματολόγους για τις ευεργετικές ιδιότητες της κηπουρικής, ως εργοθεραπεία, στην ποιότητα ζωής τους και στην αντιμετώπιση της νόσου.

Ακολούθως, θα εξασκηθούν στην κηπουρική μπαλκονιού, κατόπιν παρουσίασης των βασικών αρχών της ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής περιποίησης των φυτών του μπαλκονιού και με την καθοδήγηση τους από έμπειρο κηπουρό, τον κο Γιώργο Γραμμένο και τον γεωπόνο, κο Γιάννη Κορδώνη.

Τέλος, με τη βοήθεια των κηπουρών και ιατρών οι ασθενείς θα έχουν την ευκαιρία να μεταμορφώσουν κεντρικό παρτέρι της νέας πτέρυγας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών σε μια επίγεια όαση με αρωματικά φυτά.

Με αφορμή τη διεξαγωγή των δωρεάν σεμιναρίων κηπουρικής για τους ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, ο κος Δημήτρης Κασίμος, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. δήλωσε: ‘Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι ένα σημαίνον νόσημα που ταλαιπωρεί περίπου 100.000 συμπολίτες μας, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Ταυτόχρονα με τη θεραπεία που ο ασθενής λαμβάνει για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, είναι σημαντική και η εργοθεραπεία. Μια ελαφριά προσωπική ασχολία με εργοθεραπευτική δράση μπορεί να διατηρήσει την ευκαμψία των αρθρώσεων. Βασικός στόχος της EΛ.E.AN.A.

είναι να ενημερώσουμε το γενικό κοινό για τη νόσο και να παρακινήσουμε τους ασθενείς με αρθρίτιδα να διεκδικούν και να κερδίζουν σε καθημερινή βάση καλύτερη ποιότητα στη ζωή τους. Τα σεμινάρια κηπουρικής μπαλκονιού αποτελούν το πρώτο βήμα από μια σειρά ενεργειών ενημέρωσης της EΛ.E.AN.A., ώστε να βοηθήσουμε στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.’

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ)

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια αυτοάνοση, συστηματική νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στις αρθρώσεις προκαλώντας χρόνιο πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και σταδιακή καταστροφή τους. Η ΡΑ προσβάλλει διάφορες αρθρώσεις του σώματος συμμετρικά και σε αντίθεση με άλλου τύπου αρθρίτιδες, μπορεί να προσβάλει εκτός από τις αρθρώσεις και εσωτερικά όργανα, όπως την καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια (ξηροφθαλμία), το στόμα (ξηροστομία), τα αγγεία.

Η νόσος είναι συχνή στο γενικό πληθυσμό και, αναλόγως τη χώρα και την ήπειρο, εμφανίζεται στο 0.3% έως και το 1% του συνολικού πληθυσμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγιζε ότι το 2004, 24 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν με τη νόσο, με τους περισσότερους ασθενείς να εντοπίζονται στην Ευρώπη (6.2 εκατομμύρια ασθενείς με ΡΑ).

Η νόσος προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και την παιδική. Συνηθέστερα εκδηλώνεται σε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Η ΡΑ προσβάλλει πιο συχνά άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60+ (και τα δύο φύλα), όπου η επίπτωση της νόσου υπερδιπλασιάζεται και αγγίζει το 2% του γενικού πληθυσμού.

Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και μέλη του είναι κυρίως ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα/ ρευματισμό, ρευματολόγοι και εθελοντές.

Στόχοι της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι:

  • Η ενημέρωση του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με τη σοβαρότητα και τις διαστάσεις της αρθρίτιδας/ρευματισμού.
  • Η παροχή υποστήριξης στους ρευματοπαθείς, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της καθημερινής ζωής και να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της νόσου.
  • Η παροχή δωρεάν τηλεφωνικής ψυχολογικής στήριξης σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.
  • Η οργάνωση του αντιρευματολογικού αγώνα προάγοντας κάθε μέτρο που συμβάλλει στην ενημέρωση, στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη θεραπεία και στην αποκατάσταση των ρευματοπαθών.
  • Η έρευνα της κοινωνικής διάστασης της αρθρίτιδας/ρευματισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD