Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στα ούλα κάποια στιγμή στη ζωή τους, χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουν. Ωστόσο, η αναγνώριση των προβλημάτων των ούλων αλλά και η σωστή φροντίδα τους, αποτελούν τα θεμέλια για τη διατήρηση υγιών δοντιών για μια ζωή.

Το αμελές ή περιστασιακό βούρτσισμα των δοντιών, επιτρέπει στην πλάκα να συσσωρευθεί γύρω από τα δόντια. Τα βακτήρια που περιέχονται στην πλάκα, απελευθερώνουν τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή στα ούλα, η οποία ονομάζεται ουλίτιδα.

Εάν δε θεραπευθεί, η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, και ενδέχεται να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα προκαλώντας δομικές βλάβες και ίσως ακόμα και απώλεια δοντιών. Δυστυχώς, αντίθετα με την ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα είναι μη αναστρέψιμη, και γι' αυτό είναι σημαντικό να δίνεται εγκαίρως προσοχή στα πρώτα σημάδια των προβλημάτων των ούλων.

Τα σημάδια των προβλημάτων των ούλων είναι ευδιάκριτα και η σωστή και έγκαιρη αναγνώρισή τους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπισή τους:

ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ Τα κόκκινα και πρησμένα ούλα αποτελούν συμπτώματα της φλεγμονής των ούλων και χρειάζονται προσοχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν αυτό το σημάδι καθώς δεν προκαλεί πόνο, αλλά η φλεγμονή των ούλων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εάν δεν θεραπευθεί.

 

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ Τα ούλα που αιμορραγούν – κατά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος – είναι συχνά το πρώτο σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα.

Οι περισσότεροι θεωρούν πως απλά βούρτσισαν πιο δυνατά, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σημάδι ότι τα ούλα δεν είναι τόσο υγιή όσο θα έπρεπε.

 

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ Όταν τα ούλα αρχίζουν να απομακρύνονται από τα δόντια, τότε έχει φτάσει το στάδιο της περιοδοντίτιδας. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη: εάν δε σταματήσει η υφίζηση των ούλων μπορεί να προκληθούν βλάβες στον υποστηρικτικό ιστό και το φατνιακό οστό, οδηγώντας σε απώλεια του δοντιού.



Η απομάκρυνση της πλάκας είναι η καλύτερη μέθοδος για την αποφυγή των προβλημάτων των ούλων. Αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιτίων της δημιουργίας της πλάκας, της φλεγμονής των ούλων αλλά και των συμπτωμάτων της, προσφέρουν τα προϊόντα που περιέχουν την καινοτόμο τεχνολογία Triclosan-Copolymer, η οποία δρα με διπλό τρόπο, ενάντια τόσο στην αιτία όσο και στα συμπτώματα της φλεγμονής των ούλων: το Triclosan-Copolymer δρα αποτελεσματικά ενάντια στο βιοϋμένιο της οδοντικής πλάκας, προσφέροντας μεγάλης διάρκειας αντιβακτηριακή δράση, ενώ παράλληλα δρα άμεσα ενάντια στην ουλίτιδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη της φλεγμονής και της αιμορραγίας των ούλων.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας