Έναν κύκλο ειδικών σεμιναρίων για την ενημέρωση και εκπαίδευση νεφροπαθών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος για το ζήτημα της αιμοκάθαρσης, εγκαινιάζει το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, υπό τον γενικό τίτλο «Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την Αιμοκάθαρση», οργανώνονται από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και την Ιατρική και Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Νεφροπαθών και της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών και ξεκινούν την προσεχή Κυριακή 2 Νοεμβρίου (ώρα 11.00 έως 13.00), στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου (Μεσογείων 107).

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενδυνάμωση των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών μέσα από τη γνώση και η κατανόηση της ευθύνης τους για τη συμμετοχική αντιμετώπιση των θεμάτων που καθορίζουν τη καθημερινότητα τους.

Το σεμινάριο θα διεξάγεται σε μηναία βάση, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα την ίδια ώρα, ενώ θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
1. Βασικές Αρχές της Αιμοκάθαρσης
2. Τι είναι η αγγειακή προσπέλαση και πώς τη φροντίζουμε
3.Τι τρώμε στην Αιμοκάθαρση
4.Κατανοώντας τον εργαστηριακό μου έλεγχο
5.Τα φάρμακά μου, αυτός ο άγνωστος
6.Αιμοκάθαρση και Ποιότητα ζωής (γυμναστική, ταξίδια, διασκέδαση)
7. Μεταμόσχευση: Μύθοι και αλήθειες.

Το σεμινάριο απευθύνεται πρωτίστως σε ασθενείς που βρίσκονται στην αιμοκάθαρση και στις οικογένειές τους, αλλά θα είναι ανοιχτό -με ελεύθερη είσοδο- σε κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία στο χώρο της Υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους κ.α.). Η συνολική διάρκεια κάθε μαθήματος θα είναι δύο ώρες, ενώ η διάρκεια της κεντρικής εισήγησης δεν θα υπερβαίνει τα 45 λεπτά. Στον υπόλοιπο χρόνο κάθε ενότητας θα διεξάγεται διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις επί του θέματος.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των μαθημάτων θα εκδοθούν πρακτικά με τις εισηγήσεις και τις κυριότερες ερωτήσεις- απαντήσεις, τα οποία θα διατεθούν από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ως εγχειρίδιο γνώσης στους ασθενείς και ιδιαίτερα στους νεοεντασσόμενους.