Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κλίμακας πρωτογενή έρευνα που έγινε ποτέ στα φυσικά συστατικά, 70 επιστήμονες με επικεφαλής την Κορρές και τη Φαρμακευτική Σχολή /Τομέας Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μελέτησαν στο πλαίσιο της τετραετούς έρευνας AGROCOS 1.800 φυτά από όλο τον κόσμο και 3.600 εκχυλίσματα.

To project AGROCOS -ακρωνύμιο προερχόμενο από τις λέξεις Agrochemical και Cosmetic- αποτελεί τη μοναδική ερευνητική πρόταση που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Eπιστημονική Eπιτροπή μεταξύ 15 προτάσεων που υποβλήθηκαν από συνολικά 106 συμμετέχοντες. Για πρώτη φορά, Έλληνες επιστήμονες ανέλαβαν το ρόλο κεντρικού συντονιστή ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού ερευνητικού εγχειρήματος, σε συνεργασία με επτά διεθνή, καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα και ηγετικές βιομηχανίες. Ανάμεσα στους partners του προγράμματος συγκαταλέγεται το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Γαλλίας -από τα πιο επιφανή της Ευρώπης- με υψίστης σημασίας ερευνητικά επιτεύγματα.

Η έρευνα εστίασε στην ανακάλυψη και μελέτη πρωτοφανούς αριθμού φυσικών συστατικών ως προς δύο άξονες: την καλλυντική και την αγροχημική δράση τους. Στο πλαίσιο του ερευνητικού σκέλους της καλλυντικής εφαρμογής, 1.800 φυτά του παγκόσμιου βοτανικού χάρτη και 3.600 εκχυλίσματα τοποθετήθηκαν στο ερευνητικό μικροσκόπιο για πρώτη φόρα στο πλαίσιο έρευνας ανάλογης κλίμακας, για να μελετηθούν ως προς την αντιοξειδωτική, αντηλιακή και λευκαντική δράση τους. Τα συνολικά 1.800 φυτά συλλέχτηκαν από έξι (6) παγκόσμιους «παραδείσους» φυτικής ποικιλίας -Ελλάδα, Παναμάς, Νέα Καληδονία, Γαλλική Γουιάνα, Μαδαγασκάρη, Νότια Αφρική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα