Η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  "Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση" διοργανώνουν Ημερίδα με τίτλο «Αμυλοείδωση : Διαγνωστικές και Θεραπευτικές προκλήσεις». Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την  Αιγίδα του ΕΚΠΑ στο Αμφιθέατρο "Άλκης Αργυριάδης" (Κεντρικό Κτίριο, Πανεπιστημίου 30) στις 10 Μαρτίου 2018.

Η αμυλοείδωση είναι μια σχετικά σπάνια νόσος, που μπορεί να προσβάλει πολλά και διαφορετικά όργανα με διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις και που συχνά αποπροσανατολίζουν από την ορθή διάγνωση, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις  στη διάγνωση  με δραματικές συνέπειες για τη θεραπεία και την πρόγνωση των αρρώστων. Η αμυλοείδωση οφείλεται στη εναπόθεση σε διάφορα όργανα αδιάλυτων ινιδίων, του αμυλοειδούς, που σχηματίζονται από τμήματα πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στον οργανισμό. Το αμυλοειδές εναποτίθεται σε ζωτικά όργανα (όπως η καρδιά, οι νεφροί, το συκώτι, τα περιφερικά νεύρα, το έντερο, κ.α) προκαλεί δυσλειτουργία των οργάνων και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, η νόσος  είναι θανατηφόρος. Επιπλέον, πολλές και διαφορετικές πρωτεΐνες μπορούν να σχηματίσουν ινίδια αμυλοειδούς, που μπορεί να προέρχονται από κακοήθη πλασματοκύτταρα που βρίσκονται στον μυελό των οστών, ή να παράγονται φυσιολογικά από όργανα όπως το συκώτι όπου λόγω μιας κληρονομούμενη μετάλλαξης παράγεται πρωτεΐνη που σχηματίζει αμυλοειδές. Η αναγνώριση της υπεύθυνης πρωτεΐνης είναι βασική προϋπόθεση για την χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. 

Σκοπός της ημερίδας είναι να συντονιστούν οι προσπάθειες για την έγκαιρη διάγνωση και την πολυεπίπεδη αντιμετώπιση αυτής της ιδιαίτερης νόσου μέσα από την συνεργασία γιατρών πολλαπλών ειδικοτήτων και ερευνητών, να ευαισθητοποιηθεί η ιατρική κοινότητα αλλά και το κοινό. Θα παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία από την Διεθνή και την Ελληνική εμπειρία, καθώς η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής έχει ιδιαίτερη δραστηριότητα και διεθνή αναγνώριση στην κλινική έρευνα που αφορά στην αμυλοείδωση. 

Για την όσο το δυνατόν ευρύτερη δυνατότητα συμμετοχής η ημερίδα θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από τον ιστότοπο του ΕΚΠΑ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης