Οι εκδόσεις Πορφύρα διοργανώνουν συζήτηση ανάμεσα στον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Δημήτρη Κυριαζή Ε.Ε.Ψ.Ψ/I.F.P.S. και τη συγγραφέα - ηθοποιό Ελένη Ζιώγα, με θέμα το τελευταίο της βιβλίο “Η καρφίτσα ή απλά μαθήματα επιβίωσης”.

Αλήθεια, ψυχαναλύεται ένα θεατρικό έργο; Ποιός έχει το τεκμήριο της αθωότητας; Ποιός είναι ο κακός, ποιός ο καλός; Ποιός ο αμαρτωλός, ποιός ο άγιος; Ποιός θα σωθεί και ποιός απλά θα επιβιώσει; Πώς διακρίνουμε τον εαυτό μας ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου; Τι φέρνει κοντά τα διαφορετικά και ποια είναι η υπέρβαση που σώζει;

Με παρεμβάσεις τους συμμετέχουν οι Θανάσης Ν. Παπαθανασίου (δρ. Θεολογίας, διευθυντής του περιοδικού “Σύναξη”) και Νίκος Παναγόπουλος (επίκουρος καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Μέρη του έργου θα διαβάσουν οι Υβόννη Μαλτέζου, Λουκία Πιστιόλα και η ίδια η συγγραφέας. Το έργο είχε ανεβεί τον Δεκέμβριο 2017 στο BIOS.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, 15 Νοεμβρίου, στο Polis Art Cafe (αίθριο Αρσακείου μεγάρο, Πεσμαζόγλου 5, εντός της Στοάς του Βιβλίου, τηλ. 210 3249587).

Καρφίτσα

Ένα κείμενο για την αγάπη, για τον εγκλωβισμένο μας εαυτό που επιζητεί την ελευθερία, που τη νοσταλγεί κι ας μην το ξέρει. Αυτό είναι το νέο βιβλίο της Ελένης Ζιώγα, "Η Καρφίτσα ή Απλά Μαθήματα Επιβίωση", που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πορφύρα, με την εισαγωγή να φέρει την υπογραφή του Θανάση Παπαθανασίου.

Πρωταγωνιστές, η Κυρία, η Ηθοποιός, ο Δολοφόνος και η Ζητιάνα. Όλοι τους βρίσκονται σε κατάσταση νόστου. Ζουν αναμένοντας να επιστρέψουν σε κάτι που έχει ξεχαστεί εξαιτίας της συλλογικής αμνησίας της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, η Κυρία και η Ηθοποιός, δεν μπορούν να προσδιορίσουν τι είναι αυτό το "κάτι". Αντίθετα, η Ζητιάνα και ο Δολοφόνος ξέρουν πολύ καλά, ακόμη και αν ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και βαδίζουν σε δρόμους αντίθετους. Και οι δύο έχουν ανάμνηση της ελευθερίας και τη λαχτάρα να βρουν μια διέξοδο που θα τους λυτρώσει. Μάλιστα, η Ζητιάνα δείχνει να έχει διακρίνει τη μοναδική Αλήθεια που θα την οδηγήσει εκεί, η οποία δεν είναι άλλη από την Αγάπη.

Μια καρφίτσα, που θα κλαπεί από την Ηθοποιό μέσα από την μπιζουτιέρα της Κυρίας και θα φτάσει στα χέρια της Ζητιάνας, θα γίνει το μέσο διά του οποίου η τελευταία θα μεταγγίσει τη σοφία της στον Δολοφόνο. Από αυτό το θαύμα που συντελείται ανάμεσα στη Ζητιάνα και τον Δολοφόνο συμπαρασύρονται, τόσο η Κυρία, όσο και η Ηθοποιός σε μια, ασυναίσθητη μεν, μα τώρα ίσως και ελπιδοφόρα αναμονή...

Η Καρφίτσα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2017 στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, με την ισότιμη συνεργασία μιας ομάδας επαγγελματιών ηθοποιών και του θεατρικού εργαστηρίου του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού.

H ομώνυμη παράσταση ανέβηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο στην Κεντρική Σκηνή του Bios (Πειραιώς 84 - Αθήνα). Η Ελένη Ζιώγα ενσάρκωσε τον ρόλο της Κυρίας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών