Όλοι όσοι κινούνται σε χειμερινό βουνό πάντα έχουν ερωτήματα όπως:
Κινδυνεύω από χιονοστιβάδα;
Τί θα κάνω αν συμβεί;
Χρειάζομαι ειδικό εξοπλισμό;
Δεν μου έχει τύχει μέχρι τώρα. Πόσο πιθανό είναι συμβεί;
Πώς μπορώ να είμαι προετοιμασμένος;
Μπορώ να την αποφύγω;

Η χιονοστιβάδα ως φαινόμενο εκδηλώνεται κάθε χρόνο σε όλα τα βουνά όπου συγκεντρώνεται χιόνι, ανεξάρτητα αν την βλέπουμε ή όχι. Πλέον όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τα αθλήματα χειμερινού βουνού, όπως το back country ski, το snowboarding και τις χειμερινές αναβάσεις. Αυτό από μόνο του αποτελεί παράγοντα αύξησης του κινδύνου εμπλοκή.

Η χιονοστιβάδα ονομάζεται και «λευκός θάνατος» και αυτό γιατί ο κίνδυνος για τον εγκλωβισμένο στο χιόνι είναι μεγάλος, καθώς ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά. 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης δραστηριοποιείται εθελοντικά στην ορεινή διάσωση από το 1979 και είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (ICAR) από το 2006, ενώ συνεργάζεται κατ’ αποκλειστικότητα με τον Γαλλικό Οργανισμό για τις χιονοστιβάδες Association Nationale pour l Étude de la Neige et des Avalanches (ΑΝΕΝΑ) σε θέματα εκπαίδευσης, αντιμετώπισης και πρόληψης χιονοστιβάδων.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η ΕΟΔ θα διοργανώσει φέτος - για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά - δύο εκπαιδευτικά διήμερα για χιονοστιβάδα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις 16-17 και στις 18-19 Φεβρουαρίου 2019.

Η εκπαίδευση απευθύνονται σε:
Επαγγελματίες του χώρου (ski patroller, υπεύθυνους ασφαλείας, οδηγούς βουνού, συνοδούς βουνού, αρχηγούς ομάδων, ομάδες διάσωσης)
Λάτρεις των χειμερινών σπορ (ορειβατικό σκι, split board, χειμερινές αναβάσεις).

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2310 310649 ή στο [email protected]

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο