Την  Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 10.00 π.μ.  σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας και το Γραφείο  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  θα γίνει η παρουσίαση της «Έκθεσης για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών  στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ. Ευρώπης)».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στο Αμφιθέατρο  «Ιωάννης Δρακόπουλος» (Κεντρικό Κτίριο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, Αθήνα).  

Στόχος της εκδήλωσης,  είναι να παρουσιαστούν τα βασικά ευρήματα της έκθεσης του Π.Ο.Υ. Ευρώπης και να γίνει μια ανοικτή συζήτηση για τα ζητήματα της υγείας προσφύγων και μεταναστών στην  Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και στην Ελλάδα. Θα συζητηθούν οι περιφερειακές και εθνικές πρακτικές αντιμετώπισης των ζητημάτων υγείας των προσφύγων και μεταναστών από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας στις χώρες καταγωγής, διέλευσης και προορισμού. Σύμφωνα με την Έκθεση οι πρόσφυγες και οι μετανάστες  είναι υγιείς αλλά συχνά ταλαιπωρημένοι από τις συνθήκες του ταξιδιού και της διαβίωσης.

‘’ Το ζήτημα της υποδοχής και της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων έχει αντιμετωπιστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις διεθνείς συνθήκες, στο θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία και στo βασικό σύνθημα του Π.Ο.Υ. «να μην αφήσουμε κανέναν πίσω». Με το σκεπτικό αυτό η δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα και βάση αυτού, καμία ομάδα πληθυσμού δεν πρέπει να είναι εκτός δικτύου υγειονομικής περίθαλψης προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά η υγεία των μετακινούμενων πληθυσμών καθώς και η δημόσια υγεία από απειλές.’’

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη