Η κα Ιόλη Χρηστοπούλου, συντονίστρια πολιτικής στη δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη “The Green Tank” είναι η προσκεκλημένη ομιλήτρια του θεσμού Cafe Scientifique, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου στις 7 μμ, σε μία εκδήλωση ανοικτή για το κοινό.

Έχουν περάσει περίπου 30 χρόνια από τον πρώτο ορισμό της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα επόμενα 10 χρόνια φαίνεται ότι θα είναι τα πιο κρίσιμα για την επίτευξή της. Γιατί είναι πλέον απαραίτητη η στροφή προς μία βιώσιμη ανάπτυξη; Ποιες είναι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις στην πορεία για την επίτευξή της; Υπάρχουν οι απαραίτητες θεσμικές και πολιτικές βάσεις που θα καταστήσουν τη μετάβαση προς μία βιώσιμη ανάπτυξη πραγματικότητα; Υπάρχουν ελπιδοφόρα παραδείγματα πρακτικών που προμηνύουν ότι θα τα καταφέρουμε;

H ομιλήτρια

H Ιόλη Χριστοπούλου, απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε διεθνείς σχέσεις με έμφαση στο διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο στο Mount Holyoke College (ΗΠΑ, summa cum laude). Συνέχισε τις σπουδές της στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts (ΗΠΑ) όπου επικεντρώθηκε σε θέματα διεθνούς δικαίου, διεθνών οργανισμών και διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής και διακυβέρνησης. Στην ίδια σχολή ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή, αναφορικά με τη συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων στην αειφόρο ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2005 ως το 2018 εργάστηκε στο WWF Ελλάς αρχικά ως επιστημονική συνεργάτιδα και στη συνέχεια για 10 χρόνια ως υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον. Στο τέλος του 2018, (συν)ίδρυσε τη δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη, The Green Tank, όπου είναι συντονίστρια πολιτικής. Επίσης, είναι μία εκ των δύο εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Επιτροπή Φύση 2000, στην οποία έχει οριστεί αναπληρώτρια πρόεδρος. Παράλληλα, διδάσκει ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική στο College Year in Athens (ΔΙΚΕΜΕΣ).

Το Cafe scientifique είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, προσφέροντας σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα, συνήθως ημέρα Δευτέρα, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Δεν γίνονται κρατήσεις - για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).

Ώρα προσέλευσης: 7μμ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ