Η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 7 μμ, με ομιλητές μέλη της φοιτητικής ερευνητικής ομάδας iGEM Athens 2019.

‘’Σήμερα, η Βιολογία ή αλλιώς “Επιστήμη της Ζωής”, αποτελεί ένα συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο έρευνας, διαδραματίζοντας έναν αδιαμφισβήτητα κεντρικό, αν και πολλές φορές σιωπηρό, ρόλο στη ζωή μας. Στην ομιλία αυτή, θα  μας απασχολήσει ένας ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος τομέα της, ο οποίος μάλιστα είναι και εντόνως διεπιστημονικός, η Συνθετική Βιολογία, δηλαδή το πεδίο της σύνθεσης νέων βιολογικών συστημάτων με καινοτόμες μεθόδους και άκρως σημαντικές εφαρμογές στην Ιατρική. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM, στον οποίο συμμετέχουμε, εκπροσωπώντας τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αθήνας, και θα παρουσιαστεί το ερευνητικό θέμα με το οποίο ασχολούμαστε στο πλαίσιο του διαγωνισμού.’’

Οι ομιλητές

Ιάσων Μηλιώνης: Στα λυκειακά του χρόνια, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Πανευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών (European Science Olympiad) και στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χημείας (International Chemistry Olympiad), για την οποία και βραβεύτηκε με μετάλλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απόφοιτος του ιστορικού Προτύπου Λυκείου Αναβρύτων, εισήχθη στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Στη διάρκεια των σπουδών του μέχρι σήμερα, έχει υπάρξει μέλος της Ελληνικής Ομάδας σε δύο Ολυμπιάδες Πανεπιστημιακών Μαθηματικών.

Φανή Ζούμπου: Φοιτήτρια του 5ου έτους στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωστόσο, πριν ακόμα από την ιατρική επιστήμη, εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Φυσικές Επιστήμες. Ως μαθήτρια, διετέλεσε δύο φορές μέλος της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας (International Biology Olympiad - IBO), όπου και τιμήθηκε με εύφημο μνεία και χάλκινο μετάλλιο. Πέρα από τις σπουδές της, της αρέσει να ταξιδεύει… Έτσι, όπως επισημαίνει και η ίδια, νιώθει ιδιαίτερη χαρά για το νέο «ταξίδι» που έχει ξεκινήσει ως μέλος της iGEM Athens 2019, ένα «ταξίδι» που θα φτάσει την ομάδα, μεταφορικά, μακριά μέσα στον κόσμο της έρευνας και κυριολεκτικά μακριά μέχρι τη Βοστώνη.

Νικόλας Καλαβρός: Τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρός ενδιαφερόταν πολύ για τη χημεία και τη βιολογία και έπαιρνε μέρος σε παρεμφερείς διαγωνισμούς, πειραματικούς και μη. Μετά την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, τον μάγεψε η πληροφορική και τώρα προσπαθεί να παντρέψει τις δύο επιστήμες. Το κύριο του ενδιαφέρον είναι τα ριβονουκλεϊκά οξέα και το μη κωδικό DNA, δηλαδή το DNA που δεν καταλήγει να μεταφράζεται σε πρωτεΐνες, όμως φαίνεται πως παίζει καίριο ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.

Αναστάσιος Γαλάνης: Σπούδασε Φαρμακευτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, αλλά η αγάπη του και η περιέργεια για τον εγκέφαλο τον οδήγησαν ξανά πίσω στην Ελλάδα όπου και κάνει το μεταπτυχιακό του στις Νευροεπιστήμες στο ΕΚΠΑ. Ανάμεσα σε άλλες ασχολίες του, ξεκίνησε το Neuroscience Unlimited το 2017 για την επικοινωνία της νευροεπιστήμης στο ευρύ κοινό.

Το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, προσφέροντας σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα, συνήθως ημέρα Δευτέρα, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Δεν γίνονται κρατήσεις - για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).

Ώρα προσέλευσης: 7μμ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα εντός 5 ετών- οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Αφρικανική σκόνη: Πού είναι το υπουργείο Υγείας;