Η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 7 μμ, με ομιλητή τον κ. Γιώργο Κουτρώτσιο, Γεωπόνο-Μυκητολόγο στο Εργαστήριο Γενικής & Γεωργικής Μικροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι μύκητες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα οργανισμών στον πλανήτη μετά τα έντομα και εξαπλώνονται σε όλα τα γνωστά ενδιαιτήματα. Η μελέτη των μυκήτων σε αντίθεση με άλλους ανώτερους οργανισμούς όπως τα φυτά και τα ζώα ξεκίνησε πολύ πρόσφατα αποκαλύπτοντας μας τόσο την χρησιμότητα τους για τα οικοσυστήματα όσο και τις δυνατότητες αξιοποίησης τους από τον άνθρωπο. Μεταξύ αυτών η παραγωγή φαρμακευτικών ουσιών, η επεξεργασία αποβλήτων, η βιολογική καταπολέμηση ασθενειών ή ακόμη και η παραγωγή υλικών προς αντικατάσταση του πλαστικού. Τα μανιτάρια από την άλλη αποτελώντας τον "καρπό" των μυκήτων έχουν την δυνατότητα να αναπτύσσονται σε πληθώρα γεωργικών υπολειμμάτων αποτελώντας τροφή ιδιαίτερής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας. Τελικά οι μύκητες θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι συνυφασμένοι με την αποσύνθεση και τη σήψη ή να αντιμετωπιστούν ως μέρος της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και ως σημαντικά εργαλεία για τη σύγχρονη επιστήμη;

Ο ομιλητής

Ο Γιώργος Κουτρώτσιος είναι γεωπόνος - μυκητολόγος έχοντας ολοκληρώσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και την Μηχανική Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αντίστοιχα. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 2018 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ τα τελευταία 9 χρόνια εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του ΓΠΑ. Έχει εργαστεί σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων και έχει δημοσιεύσει δεκάδες εργασίες με θέμα την αξιοποίηση των μυκήτων για την επεξεργασία αποβλήτων και την παραγωγή μανιταριών. Με τα μανιτάρια ασχολείται τα τελευταία 15 χρόνια ενώ έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 1000 άτομα στη συλλογή και ταυτοποίηση μανιταριών μέσω σεμιναρίων που διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα με τον συνεργάτη του Ηλία Πολέμη.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, προσφέροντας σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Δεν γίνονται κρατήσεις - για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).

Ώρα προσέλευσης: 7μμ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;