Πρωτοποριακή, πλήρως αρθροσκοπική επέμβαση αυτόλογης μεταμόσχευσης χονδροκυττάρων στο γόνατο, χωρίς επιπλέον χρήση ικριωμάτων και χωρίς την ανάγκη δεύτερου χειρουργείου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από τον ορθοπαιδικό χειρουργό Κωνσταντίνο Δημητρακά και τον συνεργάτη του Χαρίλαο Βουλγαρόπουλο σε 42χρονο ασθενή με εστιακές, ολικού πάχους χόνδρινες βλάβες και με την εφαρμογή της τεχνικής graftnet της εταιρείας Arthrex.

Χρησιμοποιήθηκε το σύστημα graftnet, ώστε να συλλεγεί υγιής χόνδρος του ασθενή, από μη φορτιζόμενες επιφάνειες του γόνατος και αυτόλογη θρομβίνη (σύστημα thrombinator) ως κόλλα, η οποία δημιουργήθηκε από το αίμα του ίδιου του ασθενή. Ακολούθως μεταμοσχεύθηκε σε χόνδρινες βλάβες του έσω μηριαίου κονδύλου και της μηριαίας τροχηλίας του ίδιου γόνατος.

Τα πλεονεκτήματα της πρωτοποριακής μεθόδου

Το πρωτοποριακό της επέμβασης συνίσταται στο ότι χρησιμοποιήθηκε χόνδρος από τον ίδιο ασθενή. Μέχρι τώρα, στην εφαρμογή παρόμοιων τεχνικών γίνονταν χρήση συνθετικών ή ζωικών ικριωμάτων κολλαγόνου ή άλλων ουσιών καθώς και συνθετικές κόλλες θρομβίνης ή ινικής για να εγκλωβίσουν τα μεσεγχυματικά κύτταρα που προέρχονταν από τα μικροκατάγματα τα οποία πραγματοποιούνται στην περιοχή της χόνδρινης βλάβης ή
στηρίζονταν σε καλλιέργειες χονδροκυττάρων που απαιτούσαν δύο χειρουργικούς χρόνους ή ανοιχτές μεθόδους. Η συγκεκριμένη μέθοδος διαφοροποιείται σαφώς από τις άλλες, αφού είναι η μόνη που χρησιμοποιεί τα χονδροκύτταρα του ασθενούς χωρίς να χρησιμοποιείται μεμβράνη-φορέας, καθώς και το πλεονέκτημα της μιας μόνο, αρθροσκοπικής επέμβασης.


Ο Ορθοπαιδικός χειρουργός Κωνσταντίνος Δημητρακάς, συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, δήλωσε: "Στην παρούσα τεχνική χρησιμοποιούνται για ικρίωμα και για κόλλα, βιολογικά υλικά από τον ίδιο ασθενή, σε ένα χειρουργικό χρόνο και πραγματοποιείται πλήρως αρθροσκοπικά, έχοντας ως αποτέλεσμα την καλύτερη βιολογική ενσωμάτωση αυτών. Συγχρόνως διασφαλίζεται η εκμηδένιση του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών και της απόρριψης του μοσχεύματος, ώστε ο ασθενής να έχει το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα που διαρκεί στο χρόνο, λαμβάνοντας εξιτήριο την ίδια ημέρα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια: Σημαντική η ευαισθητοποίηση γυναικών και γιατρών
Νέος ιός της γρίπης στο Πακιστάν - Μεταδίδεται και στον άνθρωπο
ΕΙΝΑΠ: Κινητοποιήσεις την Τετάρτη για το νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας