Το 2ο φεστιβάλ για την ψυχική υγεία διοργανώνουν οι Humanlinks με θέμα "Αυτοβοήθεια και Ψυχική Υγεία" ως μια σύγχρονη μέθοδο υποστήριξης και διαχείρισης ψυχικών διαταραχών, πρόληψης, κοινωνικής εκπαίδευσης και αποστιγματισμού.

‘’Οι "Humanlinks - Ανθρώπινοι σύνδεσμοι" είμαστε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι δοκιμάστηκαν στο παρελθόν, σε διάφορα επίπεδα, πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας. Ως ομάδα συσταθήκαμε πριν από 14 χρόνια και με ψυχοκοινωνική υποστήριξη από επαγγελματία ψυχικής υγείας, καταφέρνουμε να αποκαθιστούμε κατά το μέγιστο τους βασικούς τομείς της ζωής μας, μαθαίνοντας να φροντίζουμε τους εαυτούς μας, να καλλιεργούμε τις σχέσεις μας και να εκπληρώνουμε τα όνειρά μας. Το 2018 δημιουργήσαμε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία "Ηumanlinks- Ανθρώπινοι σύνδεσμοι" ώστε να αποκτήσουμε θεσμική υπόσταση προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες που αναπτύσσουμε στο πλαίσιο της συνεργασία μας με την Κοινότητα και την Πολιτεία.

Έχοντας την εμπειρία του προηγούμενου έτους σχεδιάσαμε για το 2019 ένα φεστιβάλ πλούσιο σε δραστηριότητες το οποίο θα διαρκέσει όλον τον μήνα Σεπτέμβριο, ευελπιστώντας να δώσει μια ευρύτερη διάσταση στο ζήτημα της ψυχικής υγείας και να ευαισθητοποιήσει τους Αθηναίους πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα. Στο πλαίσιο αυτό επεκτείναμε τις θεματικές του ώστε να καλυφθούν πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας που πιστεύουμε ότι σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Το κίνητρο της επιλογής του κυρίως θέματος του Φεστιβάλ, η αυτοβοήθεια στην Ψυχική Υγεία, είναι η επιθυμία μας να μοιραστούμε την εμπειρία μας, τα καλά αποτελέσματα και το όφελος που λάβαμε οι ίδιοι, καθώς η φιλοσοφία μας και ο τρόπος προσέγγισης και λειτουργίας μας βασίζεται πάνω σε αυτή την μέθοδο υποστήριξης και αποκατάστασης.

Για εμάς, αυτοβοήθεια δεν σημαίνει να αποκοπούμε και να διακόψουμε οποιαδήποτε κλινική ή άλλου τύπου επαγγελματική υποστήριξη όταν αυτή είναι απαραίτητη στην διαχείριση των συμπτωμάτων της διαταραχής από την οποία πάσχουμε. Αυτοβοήθεια για εμάς σημαίνει διακριτοί ρόλοι και καλή σχέση με τους γιατρούς μας και τους θεραπευτές μας, καθώς και τις υπηρεσίες υγείας τις οποίες να μπορούμε να χρησιμοποιούμε όποτε τις χρειαζόμαστε για την υποστήριξή μας.

Να καλλιεργούμε εντός μας το δικαίωμα για καλή ενημέρωση και να έχουμε λόγο γύρω από τους τρόπους θεραπείας που μας προτείνονται, έχοντας κάθε επιλογή για την διαχείρισή τους. Σημαίνει επίσης την "αποκλινικοποίηση" των προσωπικοτήτων μας, οι οποίες κοινωνικά έχουν ταυτιστεί με τις διαταραχές μας και τα συμπτώματά τους συντηρώντας κι ενισχύοντας το στίγμα. Οι εμπειρίες μας έδειξαν ότι τίποτε δεν μας κινητοποίησε τόσο να φροντίσουμε και να αγαπήσουμε άνευ όρων τους εαυτούς μας, να έχουμε αληθινή αυτοεκτίμηση και να οραματιστούμε τις επιθυμίες μας, να στηρίζουμε και να έχουμε ευσπλαχνία για τον άλλο συμπάσχοντα, όσο αυτά που εμπνευστήκαμε, επιθυμήσαμε και καλλιεργήσαμε εντός του πλαισίου μιας ομάδας με παρόμοια βιώματα με τα μέλη της οποίας είχαμε αποκτήσει μια βαθιά σχεδόν αδελφική σύνδεση.’’

Όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε κεντρικά σημεία, όπως το αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το New York College, η Σχολή Χίλλ, το Μερόπειο Ίδρυμα, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το Ολλανδικό Ινστιτούτο και άλλα Πολιτιστικά και Εκπαιδευτικά Κέντρα της Περιοχής Ακρόπολη, Πλάκα και Κουκάκι’ καθώς και στους δρόμους Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Δράκου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις