Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Νευρολογίας (European Paediatric Neurology Society ­  EPNS) σε συνεργασία με την Ελληνική Παιδονευρολογική Εταιρεία διοργανώνουν το 13ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικής Νευρολογίας, 17 με 21 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών με θέμα “Παιδιατρική νευρολογία και σπάνιες Παθήσεις: Γενετική και περιβάλλον, εξέλιξη και μετάβαση’’.

Το συνέδριο της EPNS, που πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια, φέτος θα διεξαχθεί στην Αθήνα και συμπίπτει με την ανακήρυξη του 2019 ως «Ευρωπαϊκό Έτος για τις Σπάνιες Παθήσεις». Πρόεδρος του EPNS 2019 είναι ο κ. Δημήτριος Ζαφειρίου, Καθηγητής Παιδιατρικής Νευρολογίας - Αναπτυξιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., “Ιπποκράτειο” ΓΝΘ.

Η θεραπεία, η πρόγνωση και τα αποτελέσματα των σπάνιων παθήσεων, καθώς και η εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσης, αποτελούν σημαντικά θέματα και προκλήσεις για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και για το σύνολο της ιατρικής κοινότητας (Ιατροί, φαρμακευτικές εταιρείες, σύστημα υγείας). Η φροντίδα των παιδιών με σπάνιες νευρολογικές ασθένειες απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων πέραν των παιδιάτρων και των νευρολόγων, ώστε να προσφερθούν οι βέλτιστες θεραπευτικές επιλογές και κατά συνέπεια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις από εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου, σεμινάρια και workshops, προφορικές παρουσιάσεις και αναρτημένες ανακοινώσεις. Θα παρουσιαστούν οι νέες εξελίξεις στην παιδονευρολογία και θα συζητηθούν τομείς όπως: νευρολογία έκτακτης ανάγκης και κρίσιμης φροντίδας, σπάνιες νευρογενετικές και νευρομεταβολικές παθήσεις, κλινικές δοκιμές, ύπνος, επιληψία, νευροκινητικές διαταραχές, νοητική αναπηρία, αυτισμός κ.α.

Παράλληλα, στις 16-17 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Νευροδιαμόρφωσης για παιδιά. Μια ξεχωριστή συνάντηση, η οποία διοργανώνεται από τον Δρ. Jean-Pierre Lin, Παιδονευρολόγο (Evelina London Children’s Hospital, UK) και λαμβάνει χώρα, υπό την αιγίδα του EPNS, πριν ακριβώς από το συνέδριο. Το ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο της νευροφυσιολογίας, της παθοφυσιολογίας αλλά και της θεραπείας νευροδιαμόρφωσης για κινητικές διαταραχές και επιληψία, αποτελούν τα κύρια θέματα του συμποσίου.

Τα αναλυτικά προγράμματα του συνεδρίου και του συμποσίου βρίσκονται αναρτημένα στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.epns2019.org/congress-programme 

http://www.epns2019.org/assets/190702-EPNS-2019_Neuromodulation-Symposium-Programme.pdf 

Τα μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης που θα χορηγηθούν είναι 24 για τη συμμετοχή στο συνέδριο και 13 για τη συμμετοχή στο συμπόσιο. 

Από το 2017, η EPNS, καθιέρωσε το βραβείο Aicardi προκειμένου να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει αξιόλογους επιστήμονες που επιτυγχάνουν σημαντικά επιτεύγματα στην Παιδονευρολογία.  Φέτος ο  κ. Lieven Lagae, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Leuven στο Βέλγιο (KUL), Διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής Νευρολογίας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων KUL και Διευθυντής του Προγράμματος Επιληψία στην Παιδική Ηλικία, στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία KUL, θα είναι ο αποδέκτης του βραβείου. Χάρις στο πλούσιο ερευνητικό του έργο, έχοντας δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά τιμάται για την πολύτιμη συνεισφορά του στην παιδονευρολογία.

Η διάλεξη του, με τίτλο: «Κατανόηση. Η Ελληνίδα θεά της κλινικής έρευνας», θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης, στις 17 Σεπτεμβρίου 2019.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας