Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Καρδιάς που γιορτάζεται κάθε τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη (φέτος στις 29 Σεπτεμβρίου), το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων το διάστημα 26-28 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του μετρό στο Σύνταγμα. Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης εμφάνισής τους, μέσω του προγράμματος δωρεάν εξετάσεων με ονομασία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου».

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως με πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων το 2016, αντιπροσωπεύοντας το 31% του συνολικού αριθμού θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Για αυτό το λόγο, το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τον αγώνα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το κοινό πληροφορήθηκε για τη ροή των εκδηλώσεων τόσο από τα Μ.Μ.Ε όσο και από τα social media και προσήλθε στο σημείο στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου από τις 9:00 έως τις 17:00 ενημερώθηκε αναλυτικά από Γιατρούς-Συνεργάτες του Ιδρύματος αναφορικά με την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τον τρόπο προσδιορισμού του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ο έλεγχος έγινε δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους, μέσω ενός ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

‘’Η Amgen Hellas, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, στάθηκε αρωγός στην πρωτοβουλία του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ, που έθεσε σε πρώτο πλάνο την αξία την ενημέρωσης και πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Με γνώμονα την προάσπιση των αναγκών των ασθενών και την προστασία του υπέρτατου αγαθού, της ίδιας της ζωής, συντάχθηκε με το Ίδρυμα στον κοινό αγώνα για τακτική και έγκαιρη καρδιολογική παρακολούθηση, που αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για μια υγιή και ποιοτική ζωή.’’

Ο κ. Δημήτριος Ρίχτερ, μέλος του Δ.Σ. του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. δήλωσε «Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν να αναδείξει τη σπουδαιότητα που έχει η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων και με αυτό τον τρόπο να αφυπνίσει την ελληνική κοινωνία ενάντια στη μάχη κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, που αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στη χώρα μας».

Από την πλευρά της Amgen, η κα. Ευγενία Λιονή Corporate Communications & Government Affairs Lead της Amgen Hellas τόνισε: «Γνωρίζουμε όλοι το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόληψη στις καρδιαγγειακές  παθήσεις. Για αυτό το λόγο, η Amgen Hellas στέκεται αρωγός στην πρωτοβουλία του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ για ευαισθητοποίηση του κοινού από ομάδες ειδικών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αξία της ενημέρωσης και του τακτικού ελέγχου για την υγεία των πολιτών».     

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD: Πιο εξασθενημένες οι γυναίκες μετά την απoκατάσταση [μελέτη]
Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας: Σοβαρός κίνδυνος για τις εγκύους
Άσκηση και ενυδάτωση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε