H Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), αρωγός του έργου των Ελλήνων Αιματολόγων και συνεπής στην προσπάθειά της για συνεχή εκπαίδευση τόσο των μελών της όσο και του συνόλου της ιατρικής κοινότητας, ανακοινώνει τη διοργάνωση του 30ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, στις 7-10 Νοεμβρίου 2019.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΕΑΕ, Καθηγητής Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου θα αναφερθεί στους σκοπούς της ΕΑΕ, το σημαντικό εκπαιδευτικό, ερευνητικό αλλά και κοινωνικό της έργο. Το 1983 η EAE διοργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε και έως το 1997, όπου έλαβε χώρα στην Αθήνα το 8ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, τα Συνέδρια διοργανώνονταν κάθε δύο χρόνια. Τα έτη κατά τα οποία δεν διοργανώθηκαν Συνέδρια, διεξάγονταν Αιματολογικά Διήμερα. Από το 1998 μέχρι σήμερα, τα Πανελλήνια Αιματολογικά Συνέδρια της EAE διεξάγονται ανά έτος και αποτελούν την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Εταιρείας. Τις εργασίες του Συνεδρίου της ΕΑΕ παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.200 σύνεδροι, Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, βιολόγοι, και πολλοί φοιτητές.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕ θα αναφερθεί και στο κοινωνικό έργο της Εταιρείας που περιλαμβάνει:

1. Ενημερωτική Εκστρατεία για την εθελοντική προσφορά αίματος και αιμοποιητικών κυττάρων.

Με το σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε και εσύ εθελοντής δότης» η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία από το 2010, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και ειδικότερα την προσφορά αίματος, αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος για τους ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικά νοσήματα.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, έχουμε επισκεφθεί περισσότερες από 30 πόλεις και Δήμους της χώρα μας και έχουμε διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, του πυροσβεστικού σώματος, και σε αθλητικά και επαγγελματικά σωματεία.

2. Η Ε.Α.Ε, ύστερα από τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017, ανέθεσε στο Ελληνικό Κέντρο Γονδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, την HLA τυποποίηση δειγμάτων δοτών μυελού των οστών.

Στόχος της Ε.Α.Ε, είναι η ολοκλήρωση εντός της επόμενης διετίας, της HLA τυποποίησης 20.000 δειγμάτων, με σκοπό την ένταξή τους στην Ελληνική Δεξαμενή Δοτών Μυελού των Οστών.

3.Πρόγραμμα «ΜΙΛΙΑ ΖΩΗΣ» : δωρεάν χορήγηση αεροπορικών εισιτηρίων σε ασθενείς που πάσχουν από Πολλαπλούν Μυέλωμα και κατοικούν σε νησιά που διαθέτουν αεροδρόμια (εκτός της Κρήτης) με σκοπό τη διευκόλυνση της μετάβασής τους σε Κέντρα Αριστείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 και έχουν ενταχθεί ήδη σε αυτό περισσότεροι από δέκα ασθενείς.

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, και η Γραμματέας της Εταιρείας Μαρία Παγώνη, Διευθύντρια στην Αιματολογική Κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός θα αναφερθούν στην οργάνωση και το πρόγραμμα του 30ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου. Η Επιστημονική Επιτροπή κατάρτισε ένα επιστημονικό πρόγραμμα με επίκαιρη θεματολογία και εξειδικευμένη προσέγγιση, που στόχο έχει να καλύψει όλο το φάσμα της Αιματολογίας και να αποτυπώσει τις εντυπωσιακές εξελίξεις των τελευταίων ετών, τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διεταιρικά εκπαιδευτικά συμπόσια, επιστημονικές αντιπαραθέσεις, παρουσιάσεις προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων από νέους συνάδελφους Αιματολόγους.

Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στα επιμέρους επιστημονικά θέματα  με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της Ιατρικής Ακριβείας στην Αιματολογία, στις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες και στις ενδείξεις των CAR-T cells.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα