Περισσότεροι από 276.000 ασθενείς με οφθαλμολογικές και νευρολογικές παθήσεις στην Ελλάδα ωφελήθηκαν από τις θεραπείες της Allergan την περίοδο 2016-2018, ενώ περισσότεροι από 1.600 Επαγγελματίες Υγείας εκπαιδεύονται στις βέλτιστες πρακτικές και στην αποτελεσματική και ασφαλή χρήση των προϊόντων της.

Στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γιάννης Μπεσσής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Allergan Hellas, τονίζοντας ότι όλη η κουλτούρα της Allergan αποτυπώνεται στο μήνυμα BOLD FOR LIFE που σημαίνει ότι βρισκόμαστε δίπλα στους συνεργάτες μας, συνομιλούμε μαζί τους, προωθούμε καινοτόμες ιδέες και τους προσφέρουμε την εκπαίδευση που τους βοηθά να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τους ασθενείς τους. "BOLD FOR LIFE σημαίνει ότι δεν κάνουμε κανέναν συμβιβασμό ως προς την ποιότητα των προϊόντων μας και την ασφάλεια των ασθενών" επεσήμανε ο κ. Γ. Μπεσσής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Allergan αποτελεί σήμερα ηγετική δύναμη στην παγκόσμια αγορά φροντίδας υγείας, καλύπτοντας όλα τα στάδια παραγωγής ενός φαρμακευτικού προϊόντος (από την έρευνα και ανάπτυξη έως την παραγωγή και εμπορική διάθεση). Εχει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες και παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο 50 καινοτόμων φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καλύπτοντας 7 θεραπευτικές κατηγορίες. Παράλληλα, η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στην καινοτόμο φαρμακευτική έρευνα, εφαρμόζοντας το πρωτοποριακό μοντέλο Έρευνας & Ανάπτυξης "Ανοιχτή Επιστήμη", έχοντας σήμερα περισσότερα από 60 προγράμματα ανάπτυξης νέων προϊόντων σε εξέλιξη.

Στην Ελλάδα, η Allergan Hellas ιδρύθηκε το 2016 και διαθέτει 10 προϊόντα στις κατηγορίες της Οφθαλμολογίας, του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και της Αισθητικής Ιατρικής.

Ειδικότερα στη θεραπευτική κατηγορία της Οφθαλμολογίας, η Άννα – Μαρία Κόλλια, Senior Manager, Medical Affairs, παρουσίασε ένα από τα βασικά προϊόντα που δικαιολογούν την ηγετική θέση της εταιρείας στην Οφθαλμολογία, το μοναδικό στην Ελλάδα, βιοδιασπώμενο ενδοϋαλοειδικό εμφύτευμα βραδείας αποδέσμευσης δεξαμεθαζόνης. Χορηγείται για την αντιμετώπιση 3 παθήσεων που προκαλούν οπτικές βλάβες και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή απώλεια όρασης: το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, την απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς και την διάμεση ή οπίσθια μη λοιμώδη ραγοειδίτιδα. Το εμφύτευμα δεξαμεθαζόνης της Allergan έχει εγκριθεί στη χώρα μας, αποζημιώνεται πλήρως και αποτελεί βασικό μέρος της θεραπευτικής προσέγγισης των ανωτέρω παθήσεων. Όπως εξήγησε η κα. Κόλλια, ο καινοτόμος μηχανισμός δράσης του προϊόντος και η βραδεία αποδέσμευση της δεξαμεθαζόνης οδηγούν σε βελτίωση της όρασης του ασθενούς, χωρίς να απαιτείται μεγάλος αριθμός εφαρμογών.

Οσον αφορά στη Νευρολογία, η κα. Κόλλια αναφέρθηκε στη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (αλλαντική τοξίνη), το προϊόν - σταθμό της Allergan στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία. Ειδική αναφορά έγινε σε δύο παθήσεις, στις οποίες ενδείκνυται η χρήση της αλλαντικής τοξίνης, την εστιακή σπαστικότητα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και τη χρόνια ημικρανία.

Η σπαστικότητα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές αναπηρίας, καθώς προκαλεί διαρκή μυϊκή σύσπαση στο άνω ή/και κάτω άκρο, σε βαθμό που ο ασθενής δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο θα αναπτύξουν κλινικά σημαντική σπαστικότητα. Οι συχνότερα προσβαλλόμενες περιοχές είναι ο αγκώνας, ο καρπός και ο αστράγαλος. Ενδομυϊκές εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης στους προσβεβλημένους μυς συμβάλλουν στη μείωση της σπαστικότητας, στη βελτίωση λειτουργιών όπως η βάδιση, η ένδυση και η υγιεινή καθώς και στη μείωση του φορτίου του φροντιστή.

Από την άλλη, η χρόνια ημικρανία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κεφαλαλγίας για τουλάχιστον 15 ημέρες ανά μήνα και για 3 μήνες το χρόνο κατ’ ελάχιστον. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 70.000 ασθενείς, κυρίως παραγωγικής ηλικίας, υποφέρουν από χρόνια ημικρανία, η οποία κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις σοβαρές μορφές αναπηρίας. Όπως ανέφερε η κα. Κόλλια, η αλλαντική τοξίνη της Allergan χορηγείται σε 31 προκαθορισμένα σημεία του προσώπου, του τριχωτού της κεφαλής και του αυχένα, δρα στοχευμένα στα νευρικά κύτταρα αναστέλλοντας τα σήματα που προκαλούν πόνο και συμβάλλοντας στην πρόληψη της χρόνιας ημικρανίας. H αλλαντική τοξίνη αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς με τη χορήγηση σχετικής ιατρικής συνταγής και διατίθεται από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διευκόλυνσης της πρόσβασης των ασθενών στη συγκεκριμένη θεραπεία, μέσω π.χ. σύντμησης του χρόνου αναμονής τους μεταξύ των προκαθορισμένων ιατρικών ραντεβού στα νοσηλευτικά ιδρύματα και επιτάχυνσης της έγκρισης του φαρμάκου από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης.

Ως παγκόσμιος ηγέτης στην Αισθητική Ιατρική, η Allergan διαθέτει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο κορυφαίων και καινοτόμων προϊόντων για την αισθητική προσώπου και σώματος. Πρόκειται για την κορυφαία σε πωλήσεις παγκοσμίως βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (αλλαντική τοξίνη) για κοσμητική χρήση, τη σειρά προϊόντων υαλουρονικού οξέος Juvéderm και τη μη επεμβατική θεραπεία μείωσης του σωματικού λίπους CoolSculpting.

Ειδικότερα, η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για κοσμητική χρήση, είναι η μοναδική θεραπεία στην Ελλάδα με τρεις ενδείξεις: τη βελτίωση της εμφάνισης των μέτριων έως και σοβαρών κάθετων γραμμών στο μεσόφρυο (το σημείο ανάμεσα στα φρύδια), τη βελτίωση των μετρίων έως και σοβαρών γραμμών στο "πόδι της χήνας" αλλά και των μέτριων έως και σοβαρών γραμμών στο μέτωπο.

Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση των προϊόντων της σειράς JUVEDERM, της κορυφαίας παγκοσμίως σειράς ενέσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων (filler) προσώπου με υαλουρονικό οξύ. Πρόκειται για τζελ υαλουρονικού οξέος που εγχέονται στο δέρμα και αναπλάθουν τα δομικά χαρακτηριστικά του προσώπου, αποκαθιστώντας τον όγκο, σμιλεύοντας το περίγραμμα των ζυγωματικών, ανορθώνοντας τα μάγουλα και ενισχύοντας τα χείλη, προσφέροντας φυσικά αποτελέσματα που διαρκούν 18 έως 24 μήνες. Συγκεκριμένα, η σειρά JUVÉDERM της νεότερης τεχνολογίας Vycross, περιλαμβάνει τα παρακάτω προϊόντα: VOLUX.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, η μη επεμβατική μείωση του λίπους παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη στον χώρο της αισθητικής ιατρικής, η τελευταία θεματική ενότητα του workshop επικεντρώθηκε στην τεχνική της κρυολιπόλυσης. Ειδικότερα παρουσιάστηκε η συσκευή CoolSculpting, η οποία είναι η μοναδική εγκεκριμένη από τον FDA συσκευή κρυολιπόλυσης, με πάνω από 52 δημοσιευμένες μελέτες και επτά εκατομμύρια κύκλους θεραπείας παγκοσμίως. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές περιοχές του σώματος και περιλαμβάνει δύο τεχνολογίες ασφαλείας (CoolControl και Freeze Detect).