Υπολογίζεται ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Το ποσοστό στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ανέρχεται στο 16%.

Για το σοβαρό θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης θα αναλάβουν να ενημερώσουν γονείς και εκπαιδευτικούς η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, Συντονίστρια στην Ελλάδα της Καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και ο ψυχίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτής της ΑΜΚΕ «ομπρέλα - Νευροεπιστήμες & Ψυχική Υγεία» Ορέστης Γιωτάκος, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12.00-14.00 στα Public Συντάγματος, στο πλαίσιο του δωρεάν σεμιναρίου του infokids.gr με τίτλο «Σσσς, είναι μυστικό... Όχι δεν είναι!».

Δηλώστε εγκαίρως τη συμμετοχή σας εδώ.

Αποστολή της Καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης: το παιδικό παραμύθι «Κίκο και το χέρι», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας». 

Ο Κανόνας των Εσωρούχων αποτελεί ένα απλό μέσο,  ώστε οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι εκείνα τα σημεία του σώματός τους στα οποία δεν επιτρέπεται να τα αγγίζουν. Βοηθά να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει,  τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα ή χάδι, τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό.

Στα ενημερωτικά εργαλεία εντάσσονται και οι δύο ιστορίες κινουμένων σχεδίων «Το Μυστικό της Νίκης» και «To Μυστικό της Νίκης 2 - Η περιπέτεια του Βίκτωρα», μέσα από τις οποίες περνούν όλα τα μηνύματα της καμπάνιας σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως σε παιδιά, με τρόπο οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, συμβάλλοντας πολύ ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση όλων και εν τέλει στην προστασία των παιδιών.

«Η διδασκαλία των δικαιωμάτων στα παιδιά, καθώς και των τρόπων προστασίας τους, θα μπορούσαν να γίνουν μέρος των προγραμμάτων σπουδών από μικρή ηλικία. Εξίσου σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών που έχουν άμεση επαφή με τα παιδιά. Εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, εισαγγελείς, εγκληματολόγοι, έχουν συχνή επαφή με παιδιά και θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι ώστε να ανιχνεύουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα την παιδική κακοποίηση», εξηγεί ο ψυχίατρος Ορέστης Γιωτάκος, ο οποίος θα δώσει στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο χρήσιμες συμβουλές για την έγκαιρη ανίχνευση, αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τα σεμινάρια του infokids

Τα δωρεάν σεμινάρια του infokids διοργανώνονται για τέταρτη χρονιά με στόχο να προσφέρουν στους γονείς έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ανατροφή, την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών τους. Κορυφαίοι ειδικοί αναλύουν σημαντικά θέματα που απασχολούν κάθε οικογένεια, κάθε δεύτερο Σάββατο, στον φιλόξενο χώρο των Public Συντάγματος.

Εκτός από τους γονείς, τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν στο τέλος του σεμιναρίου βεβαίωση συμμετοχής.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προδιαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ο Άδωνις, το mea culpa και ο μύθος του Χότζα...
Ανασφάλιστοι: Για νέο βαρίδι 30 εκατ. ευρώ κάνουν λόγο οι πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας