Σχεδόν 13 χρόνια μετά τις πρώτες μελέτες σάρωσης ολοκλήρου του γονιδιώματος (GWAS), οι εξαγόμενοι από αυτές πολυγονιδιακοί δείκτες κινδύνου (PRS) αναδεικνύονται ως πολύτιμα εργαλεία στην πρόβλεψη της γενετικής προδιάθεσης πολυπαραγοντικών νόσων όπως καρκίνο μαστού και προστάτη, στεφανιαία νόσο, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου I και II, υπέρταση, νόσο Alzheimer’s και σχιζοφρένεια.

Μολονότι ακόμη "ατελή" στην προβλεπτική τους πληροφορία και αμφισβητήσιμης ακόμη κλινικής εφαρμογής, τα PRS εξηγούν σταδιακά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της κληρονομισιμότητας των ασθενειών αυτών.

Ανοίγουν ευρύ ερευνητικό πεδίο, όπως στην προοπτική υπολογισμού σχετικού κινδύνου για νόσηση σε συνδυασμό με περιβαλλοντολογικούς παράγοντες κινδύνου, στον υπολογισμό της ανταπόκρισης στην φαρμακευτική αγωγή με βάση γενετικό δείκτη PRS και την δημιουργία ακριβέστερων προβλεπτικών μοντέλων δια βίου νόσησης.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται Ημερίδα αφιερωμένη στη θεωρία και στον υπολογισμό PRS από GWAS πολυπαραγοντικών ασθενειών (workshop καθηγητής Γενετικής Δ. Αβραμόπουλος Johns Hopkins School of Medicine, USA) και την προβλεπτική τους σημασία σε διάφορους τομείς της Ιατρικής.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το έργο καταξιωμένων ερευνητών και κλινικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και άλλων εγχώριων Πανεπιστημιακών ερευνητικών μονάδων.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο "Κώστας Στεφανής" του Αιγινητείου Νοσοκομείου, από τις 9.30 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα και τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Θ.Θ. Κότσικα και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία