Σε επιφυλακή βρίσκεται το ιατρικό προσωπικό της χώρας. Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τονίζοντας ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από την γρίπη.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ και παθολόγος Γιώργος Θεοχάρης, «οι SOS ΙΑΤΡΟΙ δέχονται καθημερινά κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο 1016 από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης που ζητάνε συμβουλές ή επιθυμούν ιατρική εξέταση. Μάλιστα σε ένα μήνα οι SOS ΙΑΤΡΟΙ εξέτασαν πάνω από 1.000 ασθενείς. Τα περιστατικά στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίστηκαν στα σπίτια και οι ασθενείς δεν χρειάστηκε να επισκεφθούν κάποιο νοσοκομείο».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, τα άτομα τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επιπλοκές είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αφού τουλάχιστον 3 στους 10 ηλικιωμένους εμφανίζουν επιπλοκές, παιδιά και ενήλικες με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά και νευρολογικά νοσήματα, με μεταβολικές διαταραχές (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης), με χρόνιες νεφρικές ή ηπατικές νόσους και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, σημειώνει ο κ. Θεοχάρης, αν προσβληθούν, μπορεί να εμφανίσουν ταχεία επιδείνωση της λοίμωξης και σοβαρές επιπλοκές, γιατί για έναν πάσχοντα από οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας η γρίπη είναι απειλητική από το πρώτο κιόλας σύμπτωμα. Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια (κυρίως από πνευμονιόκοκκο), η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του σακχαρώδους διαβήτη.

Τα άτομα λοιπόν που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να εξετάζονται από ιατρό με την έναρξη των συμπτωμάτων, καθώς η έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής αγωγής μπορεί να τους σώσει τη ζωή, ενώ οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν μόνοι τους αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως ένδειξη και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.

Σημειώνεται πως οι SOS ΙΑΤΡΟΙ διατηρούν και εμπλουτίζουν επί σειρά ετών το Παρατηρητήριο Γρίπης μέσω του οποίου μπορούν και μελετούν τα κρούσματα γρίπης κάθε χρόνο σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο, έχουν μια επικαιροποιημένη εικόνα της εξάπλωσης της γρίπης στην πόλη.

Δωρεάν τεστ γρίπης

Μάλιστα από τις 24 ως τις 29 Φεβρουαρίου, οι SOS ΙΑΤΡΟΙ προσφέρουν τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν τεστ γρίπης σε SOS ΙΑΤΡΕΙΑ της Αττικής και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, το Αιγάλεω, το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή και τη Νέα Ερυθραία. Στόχος, μεταξύ άλλων, ο περιορισμός της υπέρμετρης χρήσης αντιβιοτικών, στων οποίων την αλόγιστη κατανάλωση οι Έλληνες διατηρούν την πρωτιά. Συνέπεια της υπερκατανάλωσης αυτής είναι η μειωμένη δράση των αντιβιοτικών καθώς και η αντοχή των μικροβίων και η μετατροπή τους σε "σούπερ μικρόβια".

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν 24 ώρες το 24ωρο, με αστική χρέωση, στο τηλεφωνικό κέντρο 1016.

Μέτρα προστασίας

Την ίδια ώρα οι πολίτες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα προστασίας, αφού η γρίπη μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με σταγονίδια που μεταφέρονται με τον βήχα, αλλά και με το φτέρνισμα. Για αυτό, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής.

Αυτοί είναι οι εξής:

Πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας και κυρίως όταν πιάνουμε πόμολα, κουπαστές από σκάλες, χειρολαβές μέσων μαζικής μεταφοράς. Αποφεύγουμε τις χειραψίες και τα φιλιά.

Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο και όχι με την παλάμη μας, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Δεν αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Αποφεύγουμε κλειστούς και μη σωστά αεριζόμενους χώρους.

Όταν αρρωστήσουμε, παραμένουμε σπίτι, μακριά από το σχολείο ή την εργασία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management