Πώς θα σου φαινόταν αν κορυφαίοι επιστήμονες ζητούσαν τη βοήθειά σου για να «φρενάρουν» την εξάπλωση της πανδημίας; Ειδικά αν σου έλεγαν ότι για να τους βοηθήσεις δεν χρειάζεται ούτε να κουραστείς, ούτε να ξοδευτείς, ούτε βέβαια να διαθέτεις ειδικές επιστημονικές γνώσεις. Ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά απλό: Αν θέλεις και εσύ να γίνεις μέλος της συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του ιού, δεν έχεις παρά να κατεβάσεις δωρεάν την εφαρμογή DreamLab του Ιδρύματος Vodafone. Στη συνέχεια, αρκεί απλώς να συνδέσεις το smartphone σου στον φορτιστή ενώ  είναι συνδεδεμένο στο internet, και να πέσεις για ύπνο. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται από μόνα τους, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο κυνήγι νέων φαρμακευτικών θεραπειών που θα νικήσουν τη νόσο COVID-19

Τους τελευταίους μήνες, ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών θεραπειών κατά της νόσου COVID-19 και των επιπλοκών που προκαλεί. Η έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων όμως, είναι μια διαδικασία που απαιτεί μήνες ή και χρόνια, χωρίς καν να είναι διασφαλισμένο ότι θα πετύχει. Προκειμένου, λοιπόν, οι επιστήμονες να επιταχύνουν τη διαδικασία αναζητούν εναλλακτικές χρήσεις υφιστάμενων φαρμάκων δοκιμάζοντας τις δραστικές ουσίες τους σε νέο πλαίσιο.

Παράλληλα, οι επιστήμονες διερευνούν τον τρόπο που οι τροφές τις οποίες καταναλώνουμε καθημερινά συμβάλλουν στην πρόληψη από ιογενείς λοιμώξεις ή ακόμη και στη θεραπεία των ασθενών. Εξίσου σημαντικός για την έρευνα είναι ο τρόπος που ορισμένες ουσίες των τροφίμων αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα. «Η ομάδα του DreamLab αναζητά τρόπους για να βελτιώσει την ανάρρωση των ασθενών με COVID-19, χρησιμοποιώντας τη διατροφή τους, κάτι που αδιαμφισβήτητα θα επηρεάσει την ανοσία του ξενιστή οργανισμού και την μικροβιακή ανθεκτικότητα του εντέρου», δήλωσε ο Δρ. Reza Mirnezami, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η παραδοσιακή μεθοδολογία έρευνας και ανάπτυξης είναι επίσης ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς οι ερευνητές καλούνται να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες σύνθετων δεδομένων. Η διαδικασία αυτή απαιτεί άφθονο χρόνο –που δυστυχώς δεν έχουμε εν μέσω πανδημίας– και τεράστια υπολογιστική ισχύ, που επίσης δεν διαθέτουμε. Ακόμη και ο ταχύτερος υπερυπολογιστής που είναι διαθέσιμος σήμερα, δεν ενσωματώνει αρκετή υπολογιστική ισχύ προκειμένου να αναλύσει και να επεξεργαστεί τόσο πολλά και τόσο πολύπλοκα δεδομένα.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Αν το σκεφτούμε καλύτερα όμως, η απαιτούμενη ισχύς είναι διαθέσιμη. Απλώς δεν την αξιοποιούμε. Όλα τα σύγχρονα smartphones ενσωματώνουν δυνατούς επεξεργαστές και υποσυστήματα που μένουν αναξιοποίητα τις περισσότερες ώρες της μέρας και εντελώς αδρανή κατά τη διάρκεια της νύχτας – ή τέλος πάντων, τις ώρες που κοιμάται ο εκάστοτε χρήστης. Πράγματι, το κάθε κινητό από μόνο του δεν μπορεί να επεξεργαστεί τόσα πολλά δεδομένα, αλλά χιλιάδες ή εκατομμύρια κινητά ταυτόχρονα, σαφώς και μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αυτό δηλαδή που υποδεικνύει το αρχαίο ρητό: η ισχύς εν τη ενώσει.

Για αυτό και οι επιστήμονες κατέληξαν στην απλή αλλά «θαυματουργή» ιδέα: να ζητήσουν από τους χρήστες να ενωθούν απέναντι στον κοινό εχθρό και να διαθέσουν απλώς την ανεκμετάλλευτη ισχύ των κινητών τους στην υπηρεσία της έρευνας. Σε κάθε κινητό που έχει ενεργή την εφαρμογή DreamLab, γίνονται αυτόματα download από το cloud μικροσκοπικά τμήματα ενός τεράστιου ερευνητικού έργου. Όσα περισσότερα κινητά επεξεργάζονται αντίστοιχα δεδομένα, τόσο επιταχύνεται και διευκολύνεται η έρευνα των επιστημόνων. Έτσι, πολλαπλασιάζονται οι ελπίδες της ανθρωπότητας για την καταπολέμηση των απειλητικών ασθενειών.

Τι ακριβώς είναι το Corona-AI project;

Το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με ερευνητές του Imperial College London υποστηρίζει το ερευνητικό έργο “Corona – ΑΙ”, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19. To DreamLab χρησιμοποιείται ήδη στο εξωτερικό από τους επιστήμονες του Imperial College London προκειμένου να διερευνήσουν νέες θεραπευτικές μεθόδους για την καταπολέμηση του καρκίνου. Τα δύο projects (κατά του καρκίνου και του COVID-19) θα λειτουργούν παράλληλα όσο διαρκούν οι προσπάθειες της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει (και) την πανδημία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ο χρήστης, απλώς επιλέγει σε ποιο έργο επιθυμεί να διαθέσει την επεξεργαστική ισχύ του κινητού του.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα που αναλύονται αξιοποιούνται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να επιταχυνθεί η πρόοδος νέων αντιιικών στοιχείων σε υπάρχοντα φάρμακα, αλλά και να διευκολυνθεί η αναζήτηση αντιιικών ουσιών σε διάφορες τροφές. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Βασίλης Βασιλείου, του Yale School of Public Health και μέλος της ομάδας του DreamLab: «Στους δύσκολους αυτούς καιρούς, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να έχει τεράστια συνεισφορά στον αγώνα κατά της COVID-19. Η ομάδα του DreamLab αξιοποιεί τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης για να αξιολογήσει εγκεκριμένα φάρμακα που ενδεχομένως μπορούν να καταπολεμήσουν την COVID-19, όπως επίσης και για να εντοπίσει ουσίες στις τροφές που έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την ανοσία μας κατά των επιπτώσεων του ιού».

Πόσο ασφαλής είναι η εφαρμογή;

Το DreamLab είναι απολύτως ασφαλές. Η εφαρμογή δεν αποκτά πρόσβαση ούτε συλλέγει ή επεξεργάζεται οποιοδήποτε προσωπικό ή ευαίσθητο δεδομένο από τη συσκευή σου. Ο λόγος που κατά την εγκατάσταση θα ζητήσει πρόσβαση στον φάκελο των πολυμέσων, είναι επειδή για τεχνικούς λόγους απαιτείται η τοπική αποθήκευση του «ερευνητικού προβλήματος» στην επίλυση του οποίου θα συμβάλλει η επεξεργαστική ισχύς της συσκευής σου. Αυτό είναι όλο. Το σημαντικό είναι ότι η εφαρμογή αυτή δεν πρόκειται να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες, τα δεδομένα, τις φωτογραφίες ή οποιοδήποτε άλλο αρχείο του κινητού σου, πολύ απλά γιατί δεν χρειάζεται. Ο μοναδικός στόχος του DreamLab είναι να βοηθήσει στη μάχη με τον καρκίνο – πλέον και με τη νόσο COVID-19.

Είναι λοιπόν απλό: Δεν έχεις παρά να κατεβάσεις την εφαρμογή DreamLab, να αφήσεις ενεργό το κινητό σου ενώ φορτίζει και είναι συνδεδεμένο στο internet –και αυτό, αφού φτάσει στο 95% της διαθεσιμότητας της μπαταρίας θα ξεκινήσει να συνεισφέρει στις προσπάθειες της επιστημονικής ομάδας να εντοπίσει τα κατάλληλα φάρμακα και θεραπείες. Μέσω του εύχρηστου μενού της εφαρμογής μάλιστα, μπορείς ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεσαι για το πόσο έχεις συνεισφέρει.

Με ποια κινητά είναι συμβατό;

Το DreamLab app είναι συμβατό με όλα τα smartphones που διαθέτουν ενημερωμένο λειτουργικό iOS ή Android. Προκειμένου να λειτουργήσει η εφαρμογή απαιτείται η πρόσβαση σε WiFi ή δίκτυο κινητής. Όλοι οι συνδρομητές Vodafone Ελλάδος μπορούν μάλιστα να χρησιμοποιούν εντελώς δωρεάν το DreamLab εντός εθνικού δικτύου.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για iOS από εδώ και για Android από εδώ.

Κατέβασε την εφαρμογή τώρα και ανακάλυψε πώς ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της COVID-19. Γιατί μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο Vodafone.com/dreamlab/greece  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας