Στην επιστημονική και ακαδημαϊκή πρωτοπορία στον ελληνόφωνο χώρο βρίσκεται το νέο, σύγχρονο και διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Βιοηθική - Ιατρική Ηθική», το οποίο προσφέρει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Το Πρόγραμμα ενσωματώνει θεματικές ενότητες που πραγματεύονται τις θεωρητικές βάσεις, αλλά και εστιάζουν σε ζητήματα των σύγχρονων καιρών που ταλανίζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι και τη σκέψη της Βιοηθικής και της Ιατρικής Ηθικής, οι οποίες αποτελούν και τις δύο κατευθύνσεις εξειδίκευσής του. Το Πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα, πιστώνεται με 120 μονάδες ECTS και μπορεί να ολοκληρωθεί σε πλήρη φοίτηση –αποκλειστικά εξ αποστάσεως– σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Με γνώμονα τη ραγδαία πρόοδο στις λεγόμενες ‘επιστήμες της  ζωής’, αλλά και τις σύγχρονες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των βιοηθικών προβλημάτων και θεμάτων δεοντολογίας στον χώρο της ιατρικής, το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Βιοηθική - Ιατρική Ηθική» απευθύνεται πρωτίστως σε επαγγελματίες της υγείας, νομικούς και άλλους συναφείς επιστήμονες, οι οποίοι προσεγγίζουν τα ζητήματα της Βιοηθικής και της Ιατρικής Ηθικής είτε από τη σκοπιά των ανθρωπιστικών επιστήμων και της φιλοσοφίας, είτε επί τη βάσει της ιατρικής, της βιολογίας και άλλων συναφών κλάδων. Το Πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τις αναγκαίες γνώσεις και τις κατάλληλες δεξιότητες, οι οποίες οδηγούν στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και τους καθιστούν λιγότερο ευάλωτους σε πλάνες και ολισθήματα, καθώς και στις συνακόλουθες αιτιάσεις και εγκλήσεις. Επιπρόσθετα, στοχεύει το Πρόγραμμα στην ενδυνάμωση της κριτικής ικανότητας των επαγγελματιών υγείας, ώστε να είναι σε θέση να  λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία και την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής, αλλά και αναδεικνύει τους σύγχρονους προβληματισμούς και τις νομικές θεωρήσεις των ποικίλων ζητημάτων που άπτονται της βιοηθικής και της ιατρικής ηθικής.   

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων εισδοχής στο συγκεκριμένο Νέο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Βιοηθική - Ιατρική Ηθική», αλλά και σε όλα τα προσφερόμενα προγράμματα από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ολοκληρώνεται στις 26 Αυγούστου 2020. Οι αιτήσεις υποβάλλονται διαδικτυακά μέσω του κεντρικού συστήματος υποβολής αιτήσεων του ΑΠΚΥ στο www.ouc.ac.cy.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management