Ατυχήματα, περιστατικά έκτακτης ανάγκης και πανδημία… Ο συνδυασμός των τριών αυτών καταστάσεων είναι εξ ορισμού δύσκολος στην αντιμετώπισή του, με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να συνεχίζει, με σθένος, να πραγματοποιεί μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, από το 1962, και να λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη τηςCOVID-19.

Η προσαρμογή στις υπάρχουσες υγειονομικές συνθήκες-απαιτήσεις είναι επιβεβλημένη, την ώρα που τα πρώτα λεπτά που ακολουθούν ένα ατύχημα είναι καθοριστικά για την έκβαση του. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών (12 Σεπτεμβρίου), χαρακτηρίζεται από το σύνθημα «Μάθε Πρώτες Βοήθειες, σώσε ζωές εν μέσω πανδημίας» και αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία προκειμένου οι συνάνθρωποι μας να ενημερωθούν από τον Ε.Ε.Σ για τους τρόπους χειρισμού ατυχημάτων και άλλων σοβαρών περιστατικών, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από την COVID-19. Το συγκεκριμένο είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Οργανισμός μας το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στον πεζόδρομο του Θησείου (σταθμός ΗΣΑΠ), όπου εκπαιδευτές από τους Τομείς της Νοσηλευτικής και των Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών θα επιδείξουν τρόπους παροχής Πρώτων Βοηθειών για πνιγμονή, καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) για ενήλικες και παιδιά, σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα για τον νέο κορωνοϊό αλλά και τη σωστή χρήση και αφαίρεση μάσκας και γαντιών.

Επίσης, θα γίνει επίδειξη για το απαραίτητο περιεχόμενο ενός κιτ Α΄ Βοηθειών, ενώ θα μοιραστούν μάσκες, γάντια και είδη προσωπικής υγιεινής. Καθότι η γνώση Πρώτων Βοηθειών αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας, ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά και μπορεί να αποτρέψει αναπηρίες και να σώσει ζωές, ο Ε.Ε.Σ συνεχίζει να πρωτοπορεί. Όντας ο μεγαλύτερος εγχώριος Οργανισμός στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών, διαθέτει ευέλικτα προγράμματα εκμάθησης τους.