Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 13ο Ετήσιο Παιδιατρικό Συνέδριο του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, με θέμα: «Η Παιδιατρική στην Πράξη», με τον κ. Ανδρέα Μ. Φρετζάγια, Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικό Σύμβουλο Διοίκησης, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, να προεδρεύει των εργασιών. Το 13ο Παιδιατρικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, λόγω της επικρατούσας πανδημίας του SARS-CoV2, με τη συμμετοχή άνω των 400 παιδιάτρων, όλων των ειδικοτήτων και τέλεσε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στο 13Ο Ετήσιο Παιδιατρικό Συνέδριο συζητήθηκαν:

Στην εισαγωγική ομιλία ο Καθηγητής κ. Φρετζάγιας ανέπτυξε τη λειτουργική επικοινωνία εντέρου και δέρματος, τις φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, ως αντανάκλαση της διαταραχής του μικροβιακού οικοσυστήματος του εντέρου και την αποκατάσταση ομοιοστασίας μέσω των προβιοτικών.

Στην 1η συνεδρία σχολιάστηκαν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφή όπως είναι η υπερχοληστερολαιμία, οι κλινικές εκδηλώσεις συνδρόμων δυσαπορρόφησης και τα προβλήματα από το έντερο που επάγονται από τις πρωτεΐνες των τροφών. Σε ιδιαίτερη συνεδρία παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις στην υπερηχογραφία του θώρακα και τις εφαρμογές της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων  στα παιδιά.

Μεταξύ άλλων, και μέσω διαφορετικών εισηγήσεων, συζητήθηκε η πανδημία COVID-19 και οι ιδιαιτερότητες στα παιδιά, αλλά και τα νεότερα δεδομένα, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της μηνιγγίτιδας Β, στη χώρα μας.

Παράλληλα, σε στρογγυλή τράπεζα συζητήθηκαν οι εκδηλώσεις συστηματικών νόσων από το δέρμα, όπως επίσης και άλλες, επίμονες δερματίτιδες. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στα σχόλια που έλαβαν χώρα στην «παιδοενδοκρινολογική τράπεζα» και αφορούσαν στη φυσιολογία της αύξησης σε ύψος και προβληματισμούς σχετικά με την πρώιμη εφηβεία της βρεφικής ηλικίας.

Η τελευταία συνεδρία αφιερώθηκε σε πρακτικά θέματα που άπτονται των παιδιατρικών χειρουργικών υποειδικοτήτων και της λειτουργίας του παιδιατρικού ιατρείου ως ιδιαίτερης λειτουργικής μονάδας.

Ο κ. Ανδρέας Μ. Φρετζάγιας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών ευχαρίστησε θερμά τους ανθρώπους που εργάστηκαν ακούραστα για την πραγματοποίηση του διαδικτυακού συνεδρίου, και μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Μέσα από αυτού του είδους τις επιστημονικές εκδηλώσεις, ο παιδίατρος είναι σε θέση να αποκτήσει γνώσεις, οι οποίες προάγουν την επιστήμη και θα μεταφερθούν στους γονείς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους και την εμπιστοσύνη στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα