Ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης (1909-1972) υπήρξε διαπρεπής Καθηγητής Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής, καθώς και Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Έχοντας μετεκπαιδευθεί και εργαστεί, επί σειρά ετών, σε μεγάλα διεθνή κέντρα ερευνών για τον καρκίνο, αγωνίστηκε για να δημιουργηθούν ανάλογες πρωτοβουλίες και υποδομές και στην Ελλάδα.

Ίδρυσε και υπήρξε Πρόεδρος της ''Ελληνικής Εταιρείας δια την Έρευνα του Καρκίνου'', Αντιπρόεδρος της ''Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας'' και το 1957, με εισήγησή του ,το ''Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης'' μετατράπηκε σε πρότυπο ''Αντικαρκινικό Ινστιτούτο'' διεθνούς εμβέλειας, στο οποίο θήτευσε ο ίδιος ως Διευθυντής, μέχρι το θάνατό του.

Σκοπός του ''Θεαγενείου Αντικαρκινικού Ινστιτούτου'' ήταν και παραμένει η κάλυψη των αναγκών των καρκινοπαθών της Μακεδονίας-Θράκης, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την πρόληψη του καρκίνου και οι έρευνες για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ο Α. Συμεωνίδης υπήρξε ένας ευρυμαθής και καλλιεργημένος άνθρωπος, με έντονο ενδιαφέρον για την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.

Στήριξε ποικιλοτρόπως, με τη σύζυγό του, τη γνωστή χορογράφο Ντόρα Τσάτσου, θυγατέρα του Κ.Τσάτσου και ανιψιά του Γ.Σεφέρη, τον θεσμό της ''Φοιτητικής Εβδομάδας'', το ''Φοιτητικό Θέατρο'', το ''Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος'' και άλλους φορείς και δραστηριότητες.

Μετά το θάνατο του Α. Συμεωνίδη το 1972, οι συνεργάτες και οι μαθητές του καθιέρωσαν ετήσιες επιστημονικές εκδηλώσεις στη μνήμη του, με τη συμμετοχή διαπρεπών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Τα τελευταία χρόνια οργανώνεται Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 30 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2020 στο Grand Hotel Palace της Θεσσαλονίκης, με τίτλο ''3ο Πανελλήνιο Συμεωνίδειο Συνέδριο Έρευνας του Καρκίνου''.

Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ συγχαίρει του οργανωτές του Συνεδρίου και εύχεται ευόδωση των εργασιών του, τόσο για τη θεματική του, όσο και γιατί διοργανώνεται στη μνήμη ενός εξέχοντος ακαδημαϊκού δασκάλου της Ιατρικής του ΑΠΘ.

Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του Συνεδρίου στον σύνδεσμο: http://m-c-c.gr/article/3oSymeonideio.html 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]