Συζητήθηκε την Πέμπτη (6 Δεκεμβρίου) στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη για την αύξηση των μολύνσεων των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών από τον ιό HIV.

Η ερώτηση αναφερόταν στην πρόσφατη (29.11.2012) έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) που προειδοποιούσε τις ελληνικές υγειονομικές αρχές για τους κινδύνους από τη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων από τον ιό HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, ενώ μεταξύ των ετών 2007 και 2010 δηλώνονταν ετησίως 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών, κατά το 2011 καταγράφηκαν πλέον των 200 κρουσμάτων και από τις αρχές του 2012 ως και τον Οκτώβριο δηλώθηκαν 487, εντοπιζόμενα σχεδόν αποκλειστικά στην Αθήνα.

Το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις εκρηκτικές σε επίπεδο ανθρωπιστικό, καθώς μεγάλο πλήθος τοξικοεξαρτημένων στην Αθήνα είναι άστεγοι, χωρίς τακτική υγειονομική περίθαλψη και πρόσβαση στην κοινωνική μέριμνα.

Παρά την εξαιρετικά δυσοίωνη αυτή κατάσταση το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε πρόσφατα να σταματήσει τη δωρεάν, ανώνυμη και εμπιστευτική πρόσβαση στο HIV τεστ, παραβλέποντας έτσι τις διεθνείς συστάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του νοσήματος του AIDS.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο ο Σπύρος Λυκούδης χαρακτήρισε πρόσχημα την οικονομική κρίση και τόνισε την κοινωνική και δημοσιονομική ωφέλεια της πρόληψης έναντι της θεραπείας.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι 'για να καλυφθεί ένας τοξικομανής με σύριγγες όλη τη χρονιά αρκεί το Υπουργείο να δαπανήσει περίπου 125 ευρώ, ενώ αν νοσήσει, επειδή το κράτος δεν του παρείχε δωρεάν σύριγγες, ως ασθενής με AIDS θα επιβαρύνει το ασφαλιστικό ταμείο και το σύστημα υγείας με άνω των 22.000€ ετησίως'.

Ο Σπύρος Λυκούδης απευθυνόμενος στην Υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη πρότεινε να μεριμνήσει το Υπουργείο, ώστε να προχωρήσουν άμεσα τέσσερεις στόχοι:

Α) να εγκαινιαστούν πολλά σημεία δωρεάν παροχής σύριγγας ειδικά στο κέντρο της Αθήνας.
Β) να αποσυρθεί η εγκύκλιος, που έβαζε τέλος στη δωρεάν, ανώνυμη και εμπιστευτική πρόσβαση στο HIV τεστ για όλους.
Γ) να αντιμετωπίσει το Υπουργείο τον ΟΚΑΝΑ και τα Προγράμματα απεξάρτησης ως μια πολύ επικερδή κοινωνική επένδυση, και να επανεξετάσει το κόστος αυτής της επένδυσης σε σχέση με τα οφέλη της, στην κοινωνία και στην οικονομία.
Δ) να επεξεργαστεί το Υπουργείο αποδοτικό συντονισμό όλων - υπηρεσιών Υγείας, δημοτικών υπηρεσιών, αστυνομίας και ΜΚΟ - όσοι εμπλέκονται.

Από την πλευρά του Υπουργείου η υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη χαρακτήρισε ως μείζον πρόβλημα όχι την έλλειψη κονδυλίων αλλά το γεγονός ότι στην αντιμετώπιση του προβλήματος δραστηριοποιείται πληθώρα φορέων και δομών (κρατικές, δημοτικές και ΜΚΟ), οι οποίες δεν συνεργάζονται μεταξύ τους και αναπτύσσουν ανεξάρτητες δράσεις.

'Δεν χρειάζεται εξωτερικός παράγοντας να μας πει τι να κάνουμε. Όλοι το αναγνωρίζουν. Αλλά δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. 'Τρώγονται' ο ένας εναντίον του άλλου για ίδια συμφέροντα', σημείωσε η κ. Σκοπούλη και πρόσθεσε ότι 'το Υπουργείο προσπαθεί να δουλέψουν όλοι μαζί, διότι άλλη πλευρά του προβλήματος γνωρίζει καθένας και οφείλουμε να αξιοποιηθούν όλες οι δομές, είτε είναι όργανα του κράτους (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ) είτε είναι ΜΚΟ'.

Πρόσθεσε επίσης ότι στα Νοσοκομεία της Αθήνας, που έχουν μονάδες ΟΚΑΝΑ και λοιμώξεων, έγιναν συστάσεις να δέχονται όλους τους χρήστες - ασθενείς με AIDS. Σχετικά με την εγκύκλιο, που ορίζει ότι οι ανασφάλιστοι χρειάζεται να καταβάλουν 9 € για το τεστ του AIDS, η Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται παρά μόνο στο 34% των νοσοκομείων και πάντως δεσμεύτηκε να εξετάσει την απόσυρσή της.

Τέλος η κ. Σκοπούλη τόνισε ότι απαιτούνται και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις για τον αποστιγματισμό του AIDS και προανήγγειλε ότι σε σύσκεψη όλων των φορέων την προσεχή Δευτέρα θα ληφθούν αποφάσεις ανάληψης συγκεκριμένων ευθυνών και αρμοδιοτήτων από κάθε φορέα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA