Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι ένα θανατηφόρο νόσημα, με θνητότητα μεγαλύτερη ακόμα και αυτήν του καρκίνου του πνεύμονα, που ταλαιπωρεί ιδιαιτέρως τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. 

Η απόφασή του ο ΕΟΠΥΥ για αποκλεισμό από τη συνταγογράφηση των ενδεδειγμένων θεραπειών τους ασθενείς με ήπια και μέτρια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση έρχεται σε αντίθεση με την Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα, σύμφωνα με την οποία δεν έχουν καθιερωθεί κριτήρια ταξινόμησης της βαρύτητας της νόσου, εγείροντας έτσι ερωτήματα για την αυθαίρετη κατηγοριοποίηση στην οποία έχει προβεί ο ασφαλιστικός φορέας.

Για το θέμα αυτό μάλιστα έχουν διαμαρτυρηθεί εντόνως με επιστολές τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπιρσίμη, τόσο η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων όσο και Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, καθώς η απόφαση δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών, καθώς η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή.
Για το λόγο αυτό, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος, κατέθεσαν από κοινού ερώτηση με θέμα “Τον αποκλεισμό ασθενών με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση από θεραπείες του ΕΟΠΥΥ”, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Υπουργός ερωτάται:

  1. Για ποιους λόγους αποκλείονται οι ασθενείς με ήπια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση από τις εγκεκριμένες θεραπείες του ΕΟΠΠΥ, τη στιγμή που δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση της βαρύτητας της νόσου σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα;
  2. Εάν προτίθεται να εξετάσει την ένταξη των ασθενών με ήπια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση στις εγκεκριμένες θεραπείες του ΕΟΠΠΥ, δεδομένου ότι οι ασθενείς θα επωφεληθούν από την έγκαιρη έναρξη της ενδεδειγμένης αγωγής;

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο