ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για τη δωρεάν χορήγηση των εμβολίων HPV κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας από το ΙΚΑ

Κύριοι Υπουργοί,

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις παρουσιάζει η δωρεάν χορήγηση των εμβολίων HPV κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας στις Ελληνίδες ασφαλισμένες από το μεγαλύτερο ταμείο ασφάλισης της χώρας, το ΙΚΑ, σύμφωνα και με τις καταγγελίες του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου ‘ΑγκαλιάΖΩ’.

Ειδικότερα και παρά την από τριμήνου απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ένταξη των εμβολίων του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (Εγκύκλιο 21-01-08 αρ. Πρωτ. Υ1/ΓΠ 158238), αλλά και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία για δωρεάν χορήγηση (Εγκύκλιο 4-02-08 αρ.

Πρωτ. Φ.80000/2445/194 και Εγκύκλιο 23-04-08 αρ. Πρωτ. Φ.800005471/469), η σχετική διαδικασία παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις και μία αδράνεια από το ΙΚΑ το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας.

Παρατηρείται ότι το ΙΚΑ είναι πλέον το μόνο ταμείο ασφάλισης που ΔΕΝ διαθέτει τα εμβόλια HPV στις ασφαλισμένες του και εξακολουθεί να εμφανίζει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην χορήγησή τους.

Το αποτέλεσμα είναι μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που αντιπροσωπεύουν το 65% των ασφαλισμένων γυναικών (περίπου 480.000 ελληνίδες ηλικίας 12 με 26 ετών) να μην έχουν ακόμη πρόσβαση σε ένα τόσο σημαντικό εμβόλιο.

Ταυτόχρονα, ο οργανισμός του ΙΚΑ με την εγκύκλιο (αρ. Πρωτ. Γ55/624) στις 9 Μαΐου 2008, αποφάσισε να παρέχει κατά προτεραιότητα άλλα τρία εμβόλια χωρίς συμμετοχή ασφαλισμένου μέσω ιδιωτικών φαρμακείων την στιγμή που εκκρεμεί ο εμβολιασμός για την προστασία των κοριτσιών από μία θανατηφόρα νόσο όπως ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο πως κρίνεται εξαιρετικά απαραίτητη η άμεση και ισότιμη πρόσβαση των κοριτσιών σε ΟΛΑ τα εμβόλια που είναι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Θα φροντίσετε ώστε να εφαρμοστεί άμεσα το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, έτσι ώστε να χορηγηθεί δωρεάν το εμβόλιο HPV κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας από το ΙΚΑ, σύμφωνα με τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης αλλά και με την πρόσφατη απόφαση του ΥΥΚΑ;

Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                           Μ.

Σκουλάκης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;