Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Τη σύμπραξή της με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Industry Disruptors – Game Changers, ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρία Merck Sharp & Dohme (MSD) με απώτερο στόχο την ενίσχυση των δεσμών της ανώτατης εκπαίδευσης με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Συγκεκριμένα, η σύμπραξη μέσω του MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στοχεύει στην περαιτέρω θεωρητική και τεχνική κατάρτιση σε φοιτητές που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες και θέληση να επιχειρήσουν.

Στο πνεύμα αυτό, και με στόχο να συμβάλλει στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας στη χώρα μας, η φαρμακευτική εταιρεία MSD προχώρησε στη χορήγηση 10 υποτροφιών, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και άλλες ενέργειες, ώστε οι υπότροφοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας.

Διευκόλυνση επιχειρηματικότητας

Κατά την παρουσίαση της σύμπραξης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε τη στήριξή του σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Χαρακτήρισε την καινοτομία ως βασικό μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη, και τη συγκεκριμένη συνεργασία ως μια σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση με αρτιότητα και με επιστημονικό τρόπο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία η σύμπραξη αυτή να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναμένονται ως το τέλος του έτους για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, όπως η αδειοδότηση από μια κεντρική αδειοδοτική αρχή, σημείωσε πως ήδη η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έχει φθάσει το 67,5%, ανεβάζοντας την Ελλάδα στην 4η θέση από πλευράς απορροφητικότητας και πρόσθεσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ, σε ότι αφορά την υγεία, οι προτεραιότητες αφορούν τον τουρισμό υγείας και τρίτης ηλικίας.

Επένδυση στην καινοτομία

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MSD στην Ελλάδα Karim Mikhail, υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα καθαρό σήμα μεγάλης δέσμευσης της εταιρίας να επενδύσει στην Ελλάδα, μακροπρόθεσμα. Και με αφορμή την οικονομική κρίση σημείωσε πως το πιο δύσκολο μέρος ήδη βρίσκεται πίσω μας. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που δίνει η MSD παγκοσμίως στη στήριξη της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, καθώς οι φαρμακευτικές στηρίζονται κατά βάση στην καινοτομία. Επεσήμανε πως η MSD έχει προσφέρει το μέγιστο αριθμό φαρμάκων τα τελευταία 60 χρόνια και πως διεθνώς, χρηματοδοτεί την έρευνα με 10 δις. δολ. ετησίως και την εκπαίδευση με 50 εκ. δολ.

Γνώση και κοινωνική προσφορά

Από την πλευρά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρύτανης, καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος επεσήμανε πως το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο συμπεριλαμβάνεται στα 800 πρώτα πανεπιστήμια διεθνώς (επί 22.000 Πανεπιστημίων), διαθέτοντας μόνο οικονομικά τμήματα και τόνισε πως η στρατηγική του δίνει έμφαση στη διασύνδεση με την κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Σε ότι αφορά τη διασύνδεση με την κοινωνία, ο κ. Γάτσιος υπογράμμισε ότι 140 φοιτητές και 20 καθηγητές διαφόρων βαθμίδων, έχουν εγκαινιάσει πρόγραμμα συμβουλευτικής σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση με σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα.

Ο Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος ΜΒΑ International, καθηγητής Γιώργος Ιωάννου παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές παραμέτρους του μεταπτυχιακού προγράμματος, σημειώνοντας πως οι υπότροφοι επελέγησαν, μέσα από μια αξιοκρατική, διαφανή διαδικασία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί και έχει αξιολογηθεί στη 13η θέση μεταξύ αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στις προτάσεις επιχειρηματικών σχεδίων και το προφίλ των υποτρόφων.

O Συνιδρυτής των Industry Disruptors- Game Changers Μιχάλης Στάγκος δήλωσε πως ‘οι Industry Disruptors είναι ένας οργανισμός που έχει ως σκοπό να βοηθήσει στην δημιουργία ενός οικοσυστήματος ενίσχυσης και προαγωγής της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, εστιάζοντας και στην νεοφυή επιχειρηματικότητα’.

Οι προτάσεις

Οι προτάσεις των υποτρόφων εστιάζονται σε καινοτομίες που αφορούν τη διατροφή, την πράσινη ενέργεια, αλλά και φαρμακευτικές mobile εφαρμογές.

Η επιλογή έγινε μέσα από ένα ευρύ φάσμα προτεινόμενων επιχειρηματικών ιδεών, από τις οποίες κάποιες, βρίσκονται ήδη σε πρώτα στάδια υλοποίησης.

Κατά την παρακολούθηση του προγράμματος, τα μαθήματα αφορούν δεξιότητες διοίκησης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και η θεματολογία την ανάπτυξη και χρηματοδότηση μιας επιχείρησης, το διεθνές μάνατζμεντ και τις διαπραγματεύσεις, τη γεωπολιτική, τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, θέτει στο επίκεντρο την πρακτική πτυχή της επιχειρηματικότητας, μέσω καινοτόμων σεμιναριακών δράσεων που αφορούν στην επικοινωνία επιχειρηματικών σχεδίων, τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων, τον κύκλο ζωής νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και την ορθή επιλογή μελών για τη σύσταση μιας νεοφυούς επιχείρησης και την κατοχύρωση πατέντας.

Οι φοιτητές της κατεύθυνσης κατά τα πρώτα δύο δίμηνα των σπουδών τους παρακολουθούν μαθήματα κορμού που αγγίζουν όλες τις πτυχές της διοίκησης μιας επιχείρησης (π.χ. Accounting & Financial Reporting, Marketing Management, Organizational Behavior & HRM, Information System Management κλπ). Κατά τις τρεις επόμενες περιόδους οι φοιτητές εμβαθύνουν στον χώρο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, με εξειδικευμένα μαθήματα (π.χ. Innovation, Creativity & the Management of Technology, Entrepreneurship & Sustainable Energy κλπ).

Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από ένα σημαντικό αριθμό μαθημάτων εκείνα που τους ενδιαφέρουν, ανάλογα με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και τις κλίσεις. Καθ’όλη τη διάρκεια των σπουδών τους επενδύουν και στην προσωπική τους ανάπτυξη, μέσω του εξατομικευμένου προγράμματος ανάπτυξης δεξιοτήτων (PSDP - Personal Skills Development Program).

Με συμμετοχή σε workshops, ατομικές και ομαδικές εργασίες, παιχνίδια ρόλων και προσωπική συμβουλευτική, καλλιεργούν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές και διαπραγματευτικές τους ικανότητες, αποκτούν αυτογνωσία και αυτοέλεγχο και μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον χρόνο, το άγχος και τη δυναμική των ομάδων. Τέλος, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους δημιουργούν το business plan για την επιχείρησή τους.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ένωσαν τις δυνάμεις τους AESGP, EFPIA, και Medicines for Europe
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα