Η προθεσμία υποβολής των συμμετοχών στον διαγωνισμό Innovation Project που έχει προκηρύξει ο ΣΦΕΕ είναι μέχρι την 1η Νοεμβρίου: Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών προσώπων ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής.

Μερικές από τις κατηγορίες στις οποίες καλούνται οι υποψήφιοι να καταθέσουν προτάσεις είναι οι εξής : Προγνωστικά και διαγνωστικά εργαλεία, Κυτταρικές θεραπείες, Αναγεννητική Ιατρική (Regenerative medicine), Αξιολόγηση και αξιοποίηση νέων θεραπευτικών ουσιών, Τεχνολογίες, Μεθοδολογίες και Δείκτες, Συστήματα χορήγησης φαρμάκου, Βιοτεχνολογία, Βιο-ηλεκτρονικά συστήματα, Υπολογιστική απεικόνιση και Ρομποτικές διατάξεις, Χαρακτηρισμός μοριακών μηχανισμών παθογέννεσης και ανάδειξη νέων θεραπευτικών στόχων, Βιο-πληροφορική, Τηλε-ιατρική (e-/m-health), Τεχνητά όργανα, Νανο-ιατρική, Γηριατρική, κ.α.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΣΦΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Υπεύθυνης Δραστηριοποίησης και Ανάπτυξης του Συνδέσμου. 

Πώς αποφάσισε ο ΣΦΕΕ να προχωρήσει στη διενέργεια αυτού του διαγωνισμού;

«Σε μια περίοδο κρίσης για την ελληνική κοινωνία και οικονομία» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής, «ο κλάδος της Υγείας αποτελεί όχι μόνο ένα κρίσιμο στοιχείο κοινωνικής συνοχής αλλά και ένα πεδίο ευκαιριών για την υλοποίηση του «νέου αναπτυξιακού μοντέλου», που βασίζεται στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, την έμφαση σε κλάδους με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, την υψηλή προστιθέμενη αξία, την αξιοποίηση εγχώριων ερευνητικών προσπαθειών και επιστημονικού κεφαλαίου.

Η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη της οικονομίας της αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για όλους και ιδιαιτέρως για το φαρμακευτικό κλάδο. Γι’ αυτό επιχειρούμε να συμβάλλουμε ενεργά στη στήριξη καινοτόμων προτάσεων νέων, ικανών ανθρώπων και να δώσουμε ένα μήνυμα ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τόσο τους λαμπρούς επιστήμονες που έχει αλλά και τις καινοτόμες ιδέες τους, «φυτώρια» αυριανών επιχειρηματικών δράσεων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας και ανταγωνιστικότητας στην χώρα μας».

Υπάρχει ανάγκη στήριξης της καινοτομίας;

«Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις» εξηγεί ο κ.Φρουζής, «γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη και την παραγωγή προστιθέμενης αξίας, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο κλάδο της υγείας και δεν θα μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε εμπράκτως τους ερευνητές και επιστήμονες της χώρας μας βοηθώντας τους να υλοποιήσουν την ιδέα τους στην Ελλάδα. Άλλωστε η καινοτομία είναι ο λόγος ύπαρξής μας, είναι στο DNA των εταιριών έρευνας και ανάπτυξης και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της φαρμακευτικής αγοράς. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να επιβραβεύσουμε την καινοτομία, προάγοντας παράλληλα την υγεία! Είναι σημαντικό η χώρα μας να αγκαλιάσει την καινοτομία και στην υγεία δίνοντας πρόσβαση στους Έλληνες πολίτες των καινοτόμων θεραπειών που στερούνται πλέον των 3 ετών σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους.

Ως Σύνδεσμος στηρίζουμε θεσμικά και με τρόπο σθεναρό την προώθηση πρωτοβουλιών που προάγουν την καινοτομία. Βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση με την Πολιτεία για την υποστήριξη πολιτικών που στηρίζουν τη δημόσια υγεία και τους Έλληνες επιστήμονες. Μέσω του διαγωνισμού υποδεχόμαστε καινοτόμες επιχειρηματικές προστάσεις ως τις αρχές Νοεμβρίου με τη δέσμευση να υποστηρίξουμε τους τρεις νικητές όχι απλώς με χρηματικό έπαθλο στον καθένα, που είναι ένα ιδιαίτερα σεβαστό ποσό, αλλά και με συμβουλευτική υποστήριξη που θα προέλθει από τις εταιρείες μέλη μας και το οικοσύστημα των ID-GC (Industry Disruptors - Game Changers)».

*Διακεκριμένη Επιτροπή Αξιολόγησης, με διεθνή εμπειρία σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας (Επιχειρήσεων, Υγείας, Τεχνολογίας και Εφαρμογών, Επενδύσεων και Ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων), θα αξιολογήσει το σύνολο των προτάσεων με την ολοκλήρωση της υποβολής. Οι τελικοί νικητές θα βραβευτούν σε ειδική, ανοικτή για το κοινό, τελετή στο πλαίσιο των δράσεων της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, στα τέλη Νοεμβρίου 2013. Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής του διαγωνισμού βρίσκονται στο http://innovationproject.gr/site/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Φρένο" στην άνοδο της γρίπης "βλέπει" το ECDC - Πιο ήπιος ρυθμός και στην Ελλάδα [γράφημα]
Εταιρεία Λοιμώξεων: Κίνδυνοι λόγω απόσυρσης αντιβιοτικού από την ελληνική αγορά
Η σωστή αναπνοή βοηθά τη μνήμη