Ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί σύντομα να ξεκινήσει στη ρωσική αγορά από τον ελβετικό φαρμακευτικό γίγαντα Novartis ( ο οποίος έχει καταχωρίσει το ceritinib στο ρωσικό κρατικό μητρώο φαρμάκων, με στόχο τη συμμετοχή του στις δημόσιες συμβάσεις).

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η ανάπτυξη του φαρμάκου κοστίζει στην εταιρεία τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι Ρώσοι αναλυτές δήλωσαν ότι η ελβετική εταιρεία θα αντιμετωπίσει υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού στη ρωσική αγορά φαρμάκων κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Η εταιρεία έχτισε το πρώτο της εργοστάσιο στη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη, το 2015 επενδύοντας 138 εκατομμύρια δολάρια. Στο νέο εργοστάσιο που έχει ολοκληρωθεί, η Novartis σχεδιάζει να παράγει περισσότερα από 40 πρωτότυπα φάρμακα και γενικά φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών στον τομέα της ογκολογίας, της νευρολογίας, της καρδιολογίας και άλλων. 

Τον Μάρτιο του 2018, η κ. Veronika Skvortsova, επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι η θνησιμότητα από τον καρκίνο στη Ρωσία είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα σχέδια της Novartis, αυτό θα πρέπει να συμβάλει σε υψηλές πωλήσεις του σκευάσματος στη Ρωσία.

Ωστόσο, ακόμη και η έγκριση του φαρμάκου δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συμμετοχή του στις δημόσιες συμβάσεις στη Ρωσία. Για παράδειγμα, το 2017 η Roche επένδυσε 500 εκατομμύρια ρούβλια (7,2 εκατομμύρια δολάρια) στην οργάνωση της παραγωγής φαρμάκων για τη θεραπεία της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας,  (obinutuzumab), στις εγκαταστάσεις της. Το φάρμακο καταχωρήθηκε επισήμως στη Ρωσία το 2015 και η εταιρεία αναμένεται να συμμετάσχει σε κρατικές προμήθειες στις αρχές του 2019. Ωστόσο, μια ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί δεν συμπεριέλαβε το φάρμακο στη σχετική λίστα.  

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ