H εξαγορά της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας Shire από τον ιαπωνικό κολοσσό  Takeda Pharmaceutical Limited αντί του ποσού των 62 δισ. δολ φαίνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής να είναι το μεγαλύτερο deal της χρονιάς. Πρωτιά, που αναμφίβολα κατέχει για το μήνα Μάιο.

Τον ίδιο μήνα, η πολυεθνική Eli Lilly ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να δαπανήσει πάνω από 2.2 δις. δολ. για να αποκτήσει εταιρείες  στην ανοσο-ογκολογία, ενώ η Genentech υπέγραψε συμφωνία ύψους 969 εκατ. δολ. με τη Lodo Therapeutics για την ανακάλυψη νέων μορίων.

Η AstraZeneca, επίσης επέκτεινε τη συνεργασία της με την Bicycle Therapeutics με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράφοντας μια ευρεία συμφωνία για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και μεταβολικές ασθένειες. 

Takeda Pharmaceutical Limited - Shire

Μαζί πλέον έχουν φθάσει στη δεκάδα των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο.

Ο διευθυντής της Takeda, Κριστόφ Βέμπερ, οραματίζεται τη νέα οντότητα ως έναν παγκόσμιο φαρμακευτικό γίγαντα στη γαστρεντερολογία, τη νευρολογία, την ογκολογία και τις σπάνιες ασθένειες.

Η συναλλαγή εγκρίθηκε από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών και αναμένεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2019.  Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μέτοχοι της Takeda θα κατέχουν περίπου το 50 τοις εκατό του νέου ομίλου.

Lodo Therapeutics

Eπικεντρωμένη στην ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων απευθείας από βακτήρια του εδάφους, η Lodo Therapeutics ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει μια στρατηγική συνεργασία για την δημιουργία νέων σκευασμάτων με την Genentech, που είναι μέλος της Ομάδας Roche.

Για την έρευνα, την ανάπτυξη και την εμπορία η Lodo Therapeutics θα λάβει μέχρι 969 εκατ. δολ. ενώ υπάρχει και η δέσμευση για δικαιώματα επί των πωλήσεων σε ορισμένα προϊόντα που θα προκύψουν από τη συνεργασία. Δύο μήνες πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, η Lodo δημοσίευσε στο Nature Microbiology την ανακάλυψη νέας κατηγορίας αντιβιοτικών που ονομάζονται «malacidins» τα οποία ανακαλύφθηκαν από το έδαφος και προσβάλλουν ένα ουσιαστικό τμήμα του βακτηριακού κυτταρικού τοιχώματος με έναν μοναδικό τρόπο συγκριτικά με υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Εli Lilly

H πολυεθνική ανακοίνωσε ότι ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της ανοσο-ογκολογίας που διαχειρίζεται με την εξαγορά της ARMO BioSciences έναντι του ποσού του 1,6 δις. δολ.  - λίγους μήνες μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο της ARMO στο Nasdaq. Αυτή η συναλλαγή   φέρνει στη Lilly το κύριο προϊόν ανοσο-ογκολογίας της ARMO,  το pegilodecakin. Αυτό   μελετάται σε πολλαπλούς τύπους όγκων και βρίσκεται στη φάση 3. Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη προαναφερθείσα εξαγορά, η Lilly ανακοίνωσε ότι πληρώνει   110 εκατ. δολ. εκ των προτέρων και άλλα 465 εκατ. δολ. για να αγοράσει την  AurKa Pharma που εδρεύει στο Μόντρεαλ.

ΑstraZeneca- Bicycle Therapeutics

Oι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι έχουν επεκτείνει τη συνεργασία τους για να αναπτύξουν μια νέα κατηγορία φαρμάκων μικρών μορίων για τη θεραπεία αναπνευστικών, καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών. Η συμμαχία αυτή θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα από 1 δις. δολ. στην Bicycle, εφόσον τα προγραμματισμένα σκευάσματα φτάσουν στην αγορά.

Και ενώ οι εξαγορές στον κλάδο του φαρμάκου συνεχίζονται απτόητες, σε εξέλιξη βρίσκεται και η συζήτηση για την τιμολόγησή του η οποία  μαίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Evaluationate Pharma δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση World Drug Forecast, η οποία προβλέπει ότι οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα αυξηθούν στα  1,2 τρις. δολ. το 2024.

Πρόσφατα, το ίδρυμα Gates και γαλλικές εταιρείες όπως η Servier και η Ipsen ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας τους στη Βοστώνη. Όντας ένας φαρμακευτικός κόμβος, αναμένεται  ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες συμφωνίες στη Βοστώνη τους προσεχείς μήνες, ιδίως μετά τη σύμβαση BIO.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ