Στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων μπαίνει και η Ευρωπαϊκή Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών (UEHP), η οποία θα ζητήσει καλύτερες τιμές από τις φαρμακοβιομηχανίες. Σήμερα στην UEHP συμμετέχουν τα θεσμικά όργανα των ιδιωτικών κλινικών από τα εξής κράτη: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Μονακό, Ελβετία και Ισπανία. Συνολικά αυτά διαχειρίζονται 5.000 ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η UEHP σκοπεύει να προσεγγίσει το θεσμικό όργανο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη με όχημα ότι αποφέρει στην τελευταία το 30% των εσόδων της. Το πλαίσιο της στόχευσης ακούγεται ότι θα συζητηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, όποτε και είναι η γενική συνέλευση της.

Πανευρωπαϊκά. ο κλάδος της υγείας εξαιτίας των μειωμένων κονδυλίων από τις εθνικές κυβερνήσεις και των περικοπών βρίσκεται σε αναβρασμό, μας λέει παράγοντας που συμμετέχει στην UEHP και για όλους ο άγνωστος Χ είναι ο εξορθολογισμός του κόστους.

Στο σημείο αυτό, εντάσσονται και οι κινήσεις της UEHP να διευρύνει τους κόλπους της με νέα μέλη, ενισχύοντας έτσι την διαπραγματευτική της ισχύ απέναντι στους κοινοτικούς θεσμούς αλλά και στους προμηθευτές της με βασικότερο την φαρμακοβιομηχανία αλλά και τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού υλικού .

Μόλις πριν μία εβδομάδα προστέθηκε στα μέλη του οργάνου η PALMED, το όργανο των ιδιωτικών κλινικών της Ρουμανίας. Η PALMED αριθμεί σήμερα 73 μέλη: κλινικές και ιδιωτικά νοσοκομεία, εργαστήρια ιατρικής ανάλυσης, οδοντιατρικές κλινικές, που βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της Ρουμανίας.

Oπως μάθαμε, στους κόλπους της ήταν να μπει και η Αγγλία, σχέδιο που όμως τελικά ναυάγησε λόγω του Βrexit. Πρόταση εισδοχής κατέθεσε και η Ρωσία, αλλά επί του παρόντος έχει δημιουργηθεί εμπλοκή από τη Πολωνία, λόγω των πολιτικών διαφορών που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κράτη. Ενδιαφέρον συμμετοχής έχει εκδηλώσει και η Μολδαβία, ενώ από την πλευρά της η UEHP σκοπεύει να προσεγγίσει την Κύπρο.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της UEHP είναι σύμφωνες με τις προτεραιότητες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, με ιδιαίτερη έμφαση στους τρεις κύριους στόχους των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας, οι οποίοι προσδιορίζονται στην κοινή δήλωση των Υπουργών Υγείας των κρατών - μελών της ΕΕ και μεταφέρθηκαν αργότερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο : ισότητα πρόσβασης, ποιότητα φροντίδας και βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο