Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σε μία αγορά όταν το πλαίσιο δεν είναι σαφές και επακριβώς προσδιορισμένο, μας επεσήμανε παράγοντας από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, αναφερόμενος αφενός στην περίπτωση του ΗΤΑ ( Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης ) και αφετέρου στην επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ.

Μολονότι σύμφωνα με την ίδια πηγή δημοσιεύτηκε ο κανονισμός για τον ΗΤΑ αυτός παρουσιάζει σοβαρά κενά, όπως επί παραδείγματι ποιο θα είναι τελικά το τέλος για την αξιολόγηση. Τελευταίες πληροφορίες μιλούν για 5.000 ευρώ τέλος αξιολόγησης στα πρωτότυπα και 3.000 ευρώ στα γενόσημα, όμως η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει στη βάση φημών και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι σε βάρος της Πολιτείας, των εταιρειών και των ασθενών. Οπως τόνισε υπάρχουν καινούργια φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ και αναμένουμε το ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας του ΗΤΑ για να κινηθούμε αναλόγως. Κάτι που δυστυχώς δεν προβλέπεται άμεσα, καθώς ως γνωστόν τον Αύγουστο τα πάντα υπολειτουργούν ενώ ο ΗΤΑ πρέπει να καλύψει και το σοβαρό θέμα της στελέχωσής του σε γραμματειακή υποστήριξη (υπάρχει σχετική προκήρυξη που λήγει στα τέλη του μήνα) .

Από την άλλη μολονότι από τον Μάιο συστάθηκε η νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης, η οποία αντικατέστησε την υποεπιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ που έδρευε στον Οργανισμό και είχε την ευθύνη για την διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες των τιμών αποζημίωσης για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες ώστε να δημιουργούνται κλειστοί προϋπολογισμοί για τις εν λόγω θεραπείες, ακόμη αναμένουμε τον Κανονισμό Λειτουργίας της. Να θυμίσουμε ότι η υποεπιτροπή διαπραγμάτευσης υλοποίησε τη συμφωνία για την αποζημίωση των νέων θεραπειών για την Ηπατίτιδα C ενώ είχε ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες για 4 ακόμα κατηγορίες φαρμάκων το μελάνωμα, την πολλαπλή σκλήρυνση και την οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Ομως η συμφωνία για την ηπατίτιδα C που είχε γίνει λήγει στις 31/8/18.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια