Σημαντική άνοδο στις πωλήσεις τους αναμένεται να καταγράψουν τα φυτικά ροφήματα από αμύγδαλο, σόγια, καρύδα και ρύζι που προωθούνται ως εναλλακτικές επιλογές έναντι του συμβατικού γάλακτος. Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι πωλήσεις τους θα φθάσουν τα 19,7 δισ. δολ. το 2023 έναντι 11,16 δισ. δολ. το 2018, σημειώνοντας άνοδο 12%. 

Μόλις πέρσι η πολυεθνική εταιρεία τροφίμων Danone (ΗΠΑ), εξαγόρασε την εταιρεία WhiteWave Foods Company (ΗΠΑ), προκειμένου να επεκτείνει την παρουσία της και στον χώρο των ροφημάτων που παρασκευάζονται  από φυτά.   Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που διεισδύουν στην εν λόγω αγορά, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό τους φυτικά ροφήματα με βάση το γάλα αμυγδάλου, το γάλα σόγιας και το ρύζι. 

Σύμφωνα με την έρευνα, στους κορυφαίους παίκτες της αγοράς είναι οι εταιρείες:  The WhiteWave Foods (ΗΠΑ), Blue Diamond Growers (ΗΠΑ), Pacific Foods (Η.Π.Α.), Hain Celestial (Η.Π.Α.), SunOpta (Καναδά), Want Want China Holdings Limited Kikkoman (Ιαπωνία), Καλιφόρνια (ΗΠΑ),  Coca-Cola Company (ΗΠΑ), Ripple Foods (ΗΠΑ), WildWood Organic (ΗΠΑ) και Pureharvest (Αυστραλία). 

Σημαντική παράμετρος που αναμένεται να επιταχύνει τους αυξητικούς ρυθμούς της αγοράς είναι η εντονότερη τάση για χορτοφαγικές δίαιτες, ειδικά σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες από μέρους των καταναλωτών αναφορικά με την καλή διαβίωση των ζώων, των λιπών που υπάρχουν στις ζωοτροφές και της χρήσης αντιβιοτικών. 

Με δεδομένο ότι το καταναλωτικό ενδιαφέρον για αυτά τα προϊόντα αυξάνεται σταθερά, συμβάλλοντας σε αυτό και η θέση που έχουν καταλάβει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι εταιρείες του χώρου έχουν προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό τους το τελευταίο διάστημα νέες εναλλακτικές επιλογές όπως γάλα βρώμης, γάλα κάσιους, το γάλα από κάνναβη και  το γάλα από μπιζέλια.  

Με βάση την έρευνα, το γάλα αμυγδάλου αναμένεται να κυριαρχήσει από πλευράς πωλήσεων στην αγορά των φυτικών ροφημάτων μέχρι το 2023. Η αυξημένη ζήτηση για εναλλακτικές επιλογές στο γάλα, η αύξηση του αριθμού των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη σε πολυπληθείς περιοχές όπως η Ασία και η Αφρική, η άνοδος των  ασθενειών που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος στις ΗΠΑ και η αύξηση της παχυσαρκίας στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Αργεντινή προβλέπεται ότι θα συμβάλλουν στις αυξανόμενες πωλήσεις  του γάλακτος αμυγδάλου, τόσο από πλευράς αξίας όσο και όγκου.  

Η αγορά της Ασίας-Ειρηνικού, που παρεμπιπτόντως εκεί γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση φυτοφαρμάκων αντιπροσώπευε το 2017 το σημαντικότερο μερίδιο στην αγορά ροφημάτων από φυτικές ίνες (βάσει αξίας). Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές γάλακτος σόγιας στον κόσμο, το οποίο θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη εναλλακτική λύση έναντι του συμβατικού γάλακτος. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας, Want Want China Holdings Limited, αποφάσισε να επεκταθεί στα φυτικά ροφήματα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]