Στο παιχνίδι των βιο-ομοειδών, λένε πηγές, δείχνει να έχει μπει και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, και μάλιστα παραγωγικά. Παράγοντας, που απασχολείται σε θεσμικό όργανο του κράτους, αναφέρει ότι ήδη παίκτης της ελληνικής αγοράς που διατηρεί παραγωγή στην Ελλάδα βρίσκεται σε συνεργασία με παίκτη του εξωτερικού για την ανάπτυξη βιο-ομοειδούς. Ήδη το σκεύασμα βρίσκεται στη φάση 3 των κλινικών ερευνών.  

Πανευρωπαϊκά, κεφάλι από τους ανταγωνιστές της, τουλάχιστον επί του παρόντος, φαίνεται να έχει η Sandoz Γερμανίας στα βιο-ομοειδή,  η οποία ελέγχει 9 τέτοια σκευάσματα, με δεύτερη- απίστευτο αλλά αληθινό- την Celltrion Healthcare που εδρεύει στην Ουγγαρία και διαθέτει 6 βιο-ομοειδή στο χαρτοφυλάκιό της. Στην τρίτη θέση είναι οι εταιρείες Samsung Bioepis Uk και Αmgen Europe B.V με την κάθε μία να διαχειρίζεται από 4 φάρμακα αυτής της θεραπευτικής κατηγορίας. Οι περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, ωστόσο, συγκεντρώνονται στην τέταρτη θέση, ελέγχοντας η κάθε μία από δύο σκευάσματα. Σε αυτήν τη θέση βρίσκονται η Teva GmbH, η Strada Arzneimittel AG, η Ratiopharm GmbH, η Phizer Europe MA EEIG, η Ηospira UK Limited, η Hexal AG, η Gedeon Richter Plc.  

Πρόκειται για σκευάσματα του μέλλοντος, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, καθώς τα έσοδα από την γενική φορολόγηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες δαπάνες που προκαλούνται από την συνταγογράφηση, το κόστος τεχνολογίας, τη νοσηρότητα και τη γήρανση του πληθυσμού. Είναι μία εξίσωση άλυτη που απαιτεί δίοδο εξισσορόπησης, καθώς διαφορετικά, η κατάρρευση των συστημάτων υγείας δεν θα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδείξεις είναι ότι θα ενταθούν τα νέα λανσαρίσματα από βιοομοειδή σκευάσματα, συμβάλλοντας σε αυτό μία ακόμη παράμετρος. Η σημαντική κριτική που αφορά, από την μία την αύξηση των δαπανών και από την άλλη την πραγματική καινοτομία και την αποτελεσματικότητα των νέων και σημαντικά ακριβότερων θεραπειών. 

Το θέμα είναι ότι τα παραγόμενα σχετικά σκευάσματα αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Είναι αξιοσημείωτο, ότι το 2002 λανσαρίστηκαν στην Ευρώπη 2 βιο-ομοειδή, ενώ το 2017 ανήλθαν στα 16. Φέτος μέχρι το Καλοκαίρι είχαν βγει 8 νέα βιο-ομοειδή. Συνολικά στην Ευρώπη κυκλοφορούν 50 τέτοια φάρμακα, που αντιστοιχούν σε 15 βιολογικά σκευάσματα. Όσον αφορά τη χρήση των βιο-ομοειδών που ήδη κυκλοφορούν απευθύνονται στην αντιμετώπιση μιας πληθώρας παθήσεων, όπως στην ογκολογία, στα αυτοάνοσα, στον διαβήτη και στη γονιμότητα. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι υπάρχουν 184 παραγωγοί που επενδύουν στην ανάπτυξη και την εμπορική εκμετάλλευση των βιο-ομοειδών. 

Το 2013, συνολικά τα βιολογικά φάρμακα είχαν τζίρο της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων και αναμένεται να φθάσουν το 2020 τα 250 δισ. δολάρια. Περίπου το 40% αυτού του τζίρου θα προέλθει από 12 βιο-ομοειδή. 

Σύμφωνα με το ΙMS -έρευνα του Σεπτεμβρίου 2018- τα βιο-ομοειδή έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην άμβλυνση των δαπανών τουλάχιστον κατά 10 δισ. ευρώ ανάμεσα στα έτη 2016 και 2020 στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες διεξήχθη η σχετική μελέτη. Έτσι θα αμβλύνονταν και οι οικονομικές πιέσεις που ασκούνται στα ασφαλιστικά ταμεία από τους δημοισιονομικούς περιορισμούς που ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα