Aπογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα που καταγράφονται στην μελέτη  «Υγεία με μια ματιά: Ευρώπη» για το 2018.


Πρόκειται για μία κοινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και δείχνει ότι η σταθερή αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει επιβραδυνθεί και ότι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών σε θέματα υγείας επιμένουν, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες μετρούν τα άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Η έκθεση αυτή βασίζεται σε συγκριτικές αναλύσεις της υγειονομικής κατάστασης των πολιτών της ΕΕ και των επιδόσεων των συστημάτων υγείας στα 28 κράτη μέλη, στις 5 υποψήφιες χώρες και στις 3 χώρες της EFTA.

Εκτός από τα κεφάλαια που περιέχουν στατιστικούς δείκτες για 35 ευρωπαϊκές χώρες, η έκθεση του 2018 περιλαμβάνει δύο επιπλέον κεφάλαια σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ: προώθηση της ψυχικής υγείας και μείωση των αναποτελεσματικών δαπανών.

Βασικά συμπεράσματα

- Το συνολικό κόστος που προκύπτει από προβλήματα ψυχικής υγείας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι το 2015 περισσότεροι από 84.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συνέπειες των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη .


-  Αν και οι πολιτικές ελέγχου του αλκοόλ συνέβαλαν στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος σε αρκετές χώρες της ΕΕ, η έντονη κατανάλωση οινοπνευματωδών τόσο στους εφήβους όσο και στους ενήλικες παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.  Σχεδόν το 40% των εφήβων αναφέρουν τουλάχιστον ένα συμβάν με άμετρη -χωρίς μέτρο- κατανάλωση αλκοόλ.


- Μέχρι πρόσφατα, το προσδόκιμο ζωής αυξανόταν ταχέως και σταθερά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, από το 2011, έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Επιπλέον, οι μεγάλες ανισότητες στο προσδόκιμο ζωής εξακολουθούν να υφίστανται όχι μόνο κατά φύλο αλλά και από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο στην ΕΕ, άνδρες ηλικίας 30 ετών με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης μπορεί να περιμένει να ζήσει περίπου 8 χρόνια λιγότερο από ό, τι τα άτομα με πανεπιστημιακό πτυχίο.

· Αποδεικτικά στοιχεία από διάφορες χώρες δείχνουν ότι έως και το 20% των δαπανών για την υγεία θα μπορούσαν να διατεθούν για την καλύτερη χρήση . Ο συνδυασμός των μοχλών πολιτικής θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει τις δαπάνες, εξασφαλίζοντας αξία για τα χρήματα, για παράδειγμα, κατά την επιλογή και την κάλυψη ή την προμήθεια και την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων μέσω της αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα