Αξιόλογη αύξηση καταγράφεται στη διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών από ηλεκτρονικά φαρμακεία στην Ελλάδα.

Το 19,6% των παραγγελιών που έγιναν μέσω Διαδικτύου το διάστημα Απρίλιος 2017 - Μάρτιος 2018 αφορούσαν παρόμοια προϊόντα. Το ποσοστό είναι αισθητά μεγαλύτερο από εκείνο που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (16,7%). 

Τα παραπάνω προκύπτουν από έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τη χρήση ηλεκτρονικού εμπορίου και τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας στην εργασία.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεση, το ηλεκτρονικό εμπόριο εμφανίζει μία σταθερή αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το 40,2% των χρηστών υπολογιστή πραγματοποίησαν ηλελκτρονικές αγορές, ποσοστό που είναι κατά 10,4% υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό.

Το 85,6% των καταναλωτών που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές επέλεξαν να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές από εγχώριες επιχειρήσεις.

Το 34,9% έκαναν ηλεκτρονικές αγορές από αλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 18,9% από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τη χώρα προέλευσης των πωλητών ανέρχεται στο 4,3%.

Λειτουργία

Η λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων στο διαδίκτυο επιτρέπεται μόνο σε φαρμακοποιούς με άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου. Τα καταστήματα αυτά υπόκεινται σε έλεγχο και πιστοποίηση από τον Φορέα πιστοποίησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Οι αδειούχοι φαρμακοποιοί που λειτουργούν φαρμακεία απαγορεύεται αυστηρά να διαθέτουν μέσω Διαδικτύου φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, συνταγογραφούμενα ή μη.

Ο κλάδος του φαρμακείου online αναπτύσσεται ραγδαία και περισσότερα από 300 καταστήματα διαθέτουν στους καταναλωτές προϊόντα, όπως καταναλωτικά είδη, συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά.

Έκπτωση

Στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ηλεκτρονικού επιχειρείν Convert Group, δείχνουν πως η μέση έκπτωση που γίνεται στα προϊόντα που διακινούνται διαδικτυακά από ελληνικά φαρμακεία κυμαίνεται από 25% έως 28%.

Η αγορά των ηλεκτρονικών φαρμακείων παρουσιάζει σταθερή άνοδο με διψήφιο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Το 2017, έκλεισε με τζίρο 110 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), έναντι 90 εκατομμυρίων το 2016 και 69 εκατομμυρίων το 2015.

Από την Convert γίνεται λόγος για ρυθμό ανόδου της τάξης του 16% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, με εκτίμηση τζίρου στα 128 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Δεύτερη εταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα