Κίνδυνο επιπλέον επιβάρυνσης στο clawback αντιμετωπίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω Βrexit, καθώς η μεταφορά των εταιρειών ή και σκευασμάτων από τη Βρετανία στην Ολλανδία ή σε άλλη χώρα θα εκληφθεί όπως ορίζει ο ελληνικός Νόμος ως διαφορετικός-καινούργιος Κάτοχος ‘Αδειας Κυκλοφορίας. Οι άδειες μπορεί να πάνε σε οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι η αλλαγή του ΚΑΚ που είναι υποχρεωτική για όσες εταιρίες είχαν ΚΑΚ Βρετανίας!

Παράγοντες από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, μας ανέφεραν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα ερμηνευτική εγκύκλιος από τον ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε οι εταιρείες (ή σκευάσματα) που έχουν αποχωρήσει από την Αγγλία (λόγω Βrexit) να μην αντιμετωπιστούν από τον Οργανισμό ως νέοι ΚΑΚ. 

Μία τέτοια αντιμετώπιση θα επέφερε στρεβλό προσδιορισμό του clawback, καθώς, για παράδειγμα σε σκεύασμα με ΚΑΚ Βρετανίας που έχει κάνει πωλήσεις από τη στιγμή που θα έχει νέα άδεια κυκλοφορίας, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα τις λάβει υπόψη του και άρα οι όποιες μετέπειτα πωλήσεις θα εκληφθούν ως ανάπτυξη (growth), επιφέροντας επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Γεγονός που θέλουν να αποτρέψουν οι φαρμακοβιομηχανίες, θυμίζοντας ότι ο προσδιορισμός του clawback δεν θα γίνεται στη βάση 90% (βάσει μεριδίου) και 10% (βάσει πωλήσεων) αλλά στη βάση 75%-25%.

Πρόβλημα, όπως ακούγεται, έχουν όλες οι φαρμακοβιομηχανίες (πολυεθνικές και ελληνικές) και ήδη κάποιες από αυτές έχουν θίξει το θέμα στον ΕΟΠΥΥ σε συναντήσεις που πραγματοποίησαν με αρμοδίους του Οργανισμού, ενώ κάποιες άλλες αναμένουν ορισμό ραντεβού. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο