Παιχνίδι για τρεις ομίλους δείχνει να είναι η αγορά των γενοσήμων στις ΗΠΑ, καθώς αυτοί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των συνολικών αγορών γενοσήμων στις ΗΠΑ από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Αυτοί οι όμιλοι είναι:

1) Red Oak Sourcing

Εκτιμάται ότι το 2018, η Red Oak παρέμεινε ο μεγαλύτερος αγοραστής γενόσημων φαρμάκων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 ως κοινή επιχείρηση 50/50 μεταξύ της CVS Health και της Cardinal Health. Ξεκίνησε να λειτουργεί στα μέσα του 2014 ως Red Oak Sourcing, LLC.

Εκτιμάται ότι η Red Oak θα επωφεληθεί το 2019 από την εξαγορά της OptumRx. Η τελευταία απέκτησε πέρυσι το Avella Specialty Pharmacy, το μεγαλύτερο ιδιωτικό, ανεξάρτητο εξειδικευμένο φαρμακείο και τη Genoa Healthcare, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών φαρμακείου (σχετικά με την συμμόρφωση των ασθενών και την θεραπεία του εθισμού). Αυτά τα κέρδη αναμένεται ότι θα αντισταθμίσουν τις απώλειες όγκου  από τις Prime Therapeutics, Fred's και Cigna.

2) Walgreens Boots Alliance Development (WBAD). Πρόκειται για μια ελβετική κοινοπραξία και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής των γενοσήμων φαρμάκων.

Η WBAD δημιουργήθηκε το 2012, μετά το πρώτο στάδιο της συγχώνευσης μεταξύ Walgreens και Alliance Boots.  Στη συνέχεια ξεκίνησε τη στρατηγική συνεργασία με την AmerisourceBergen (ABC), οι πελάτες της οποίας προμηθεύονται τα φάρμακά τους -γενόσημα και άλλα προϊόντα- μέσω της (WBAD).

Το 2018, η Walgreens ανακοίνωσε τρεις σημαντικές συναλλαγές. Απέκτησε 1.932 καταστήματα από το Rite Aid, τα αρχεία συνταγών ασθενών των 179 φαρμακείων Fred’s Super Dollar και τα αρχεία συνταγών του φαρμακείου της DaVita.

Επίσης, πέρυσι, η AmerisourceBergen εξαγόρασε την H.D. Smith, της οποίας ο όγκος μεταφέρθηκε επίσης στο WBAD. Η AmerisourceBergen άρχισε επίσης να προμηθεύει την PharMerica.

3) Econdisc Contract Solutions

Αυτός ο όμιλος αγορών για γενόσημα περιλαμβάνει την Express Scripts, δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Kroger και Supervalu) και άλλες μικρότερες αλυσίδες.  

Το 2017, τα Express Scripts συμφώνησαν να συνεργαστούν με την WBAD για την αγορά γενόσημων φαρμάκων. Η πρόσφατη ολοκλήρωση της εξαγοράς των Express Scripts από την Cigna θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην εταιρική σχέση WBAD / Econdisc.Το 2018, οι Walgreens και Express Scripts δημιούργησαν την ValoremRx Specialty Solutions, έναν ξεχωριστό οργανισμό αγορών που επικεντρώθηκε στην προμήθεια φαρμάκων ειδικής μάρκας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας